Mat & Klimat

porträtt bokutgivning 2021072603559
Idag släpps Nora och Klimatet - del 5 i en serie pedagogsika bilderböcker om den unga tjejen Nora som lär och försöker påverka sitt samhälle på olika sätt

11 september 2021

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

Idag släpps en klimatbok för barn. Den heter Nora och klimatet och är skriven och illustrerad av Marléne Tamlin. Det är del 5 i en serie korta bilderböcker om den unga tjejen Nora som lär och försöker påverka sitt samhälle på olika sätt. Vilket verkligen fyller ett tomrum i floran av barnböcker.

Böckerna om Nora vänder sig till barn i åldern 3-8 år. Berättelsen i Nora och klimatet är i korthet att Nora är besviken på vädret och ringer till SMHI som lär Nora om klimatförändringar och orsaker som för mycket kött och bilar. I slutet av boken finns diskussionsfrågor.Efter att jag testat boken genom olika barn och vuxna, så verkar det vara en stor fördel om de vuxna har en del kunskap och engagemang själva, samt stämmer av med barnen att de förstår allt. En kort bilderbok kan ju inte ta upp allt som har med klimat att göra, så boken bör ses som en grund att prata vidare från.

Sammantaget är Nora och klimatet en utmärkt aktuell bok för att börja svara på barnens frågor om klimat. Hoten som tas upp är inte mer skrämmande än att inte kunna åka pulka utan snö. Boken förklarar komplicerade fakta på ett enkelt sätt och kan inspirera till engagemang, vilket dessutom visat sig vara en bra medicin för att må bra trots oro för miljön.

Även själva bokproduktionen marknadsförs som klimatsmart med en lista som bland annat inkluderar att författaren “drivs på vegetarisk kost” 🙂 

Prata klimat med barn

Vill man även läsa en bok riktad till vuxna om att prata klimat med barn, så finns boken Prata med barn om klimatet, av Frida Berry Eklund som är talesperson för Våra barns klimat (fd Föräldravrålet).

De fem viktigaste råden för att prata med barn om klimatet som lyfts där:


* Läs på tillsammans med barnen. Sök svar på barnens frågor.
* Bli vän med dina egna klimatkänslor innan du pratar med barnen.
* Lyft positiva exempel. Ju yngre barnen är, desto viktigare är detta.
* Var inte rädd för att prata klimat ofta, men anpassa och gör det begripligt.
* Barn gör inte främst som du säger, utan hur du gör, dvs lev klimatsmart.

”Oro hos barn är ingen sjukdom som man ska göra sig av med. Oro är bra, den visar att vi har förstått allvaret och är redo att göra något.” Så precis som till vuxna ska man ärligt förklara läget som det är, men fokusera på lösningar och värderingar som vi kan skapa en bättre värld med.

Man kan också odla och kompostera tillsammans med barnen för att visa kretslopp i praktiken. “För yngre barn kan sagor och böcker med omvärlds- eller naturtema erbjuda en utmärkt start för ett samtal”.

Vilket halvsökt leder in oss på alla barnböcker som börjar i andra änden, dvs bygger på fantastiska berättelser som väver in moraliska förhållningssätt till natur, djur och medmänniskor. Inte minst hittar vi många gröna budskap i Astrid Lindgrens författarskap. Återkommande teman där är förnöjsamhet och engagemang för gränslös solidaritet. Vi får exempelvis lära oss att människor inte kan äga skog, utan bara dela den med djuren.

Det finns också en nystartad nyhetssida om miljö för barn: Rädda planeten, där förstås Greta Thunberg är med. Sedan tidigare finns även Rede, ett förträffligt material till förskola och skola för att barn ska bli empatiska med djur.

Så totalt sett har det aldrig funnits bättre förutsättningar – eller varit mer angeläget – att prata klimat med barn än nu. Lästipsen här är alltså: Nora och klimatet, Prata med barn om klimatet, Astrid Lindgrens böcker, Rede och Rädda planeten. 

 

 

Göran Hådén

Se även: Barn gillar vegetariskt

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.