Mat & Klimat

29 november 2021

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

 

Vill stärka vegosektorn

I den internationella klimatpolitiken har matfrågan ofta lyst med sin frånvaro, men nu har allt fler beslutsfattare och länder börjat implementera strategier för att stödja omställningen från animalier till växtbaserad mat. 

Tysklands nya regering – den så kallade trafikljuskoalitionen mellan Socialdemokraterna, De Gröna och liberala FDP – har i sitt gemensamma avtal pekat ut alternativa proteiner som ett prioriterat område. “Vi kommer stärka växtbaserade alternativ och verka för att innovationer inom alternativa proteinkällor godkänns inom EU”. Det är första gången frågan lyfts på nationell nivå i landet.

Tyskland blir därmed det senaste i raden av länder som vill gynna matomställningen på olika sätt. Tidigare i år har länder som Kroatien, Spanien och Danmark aviserat stora omställnings- och forskningsbidrag till livsmedelssektorn. Även i Kina, som har det uttalade målet att halvera köttkonsumtionen inom 10 år, görs offentliga satsningar för att stödja vegoföretagen.

 

 Investeringen på 1,25 miljarder danska kronor (1,7 miljarder SEK) är den största någonsin inom EU på området

 

Se även: Danmarks regering rekordsatsar på växtbaserat

Se även: Kon i rummet – klimatpolitiken blundar för djurindustrin

 

Omställningsstöd i Sverige?

I Sverige har branschorganisationen Växtbaserat Sverige lyft upp flera förslag på åtgärder som skulle skynda på utvecklingen i landet. Ett av förslagen handlar om att de generella forskningsanslagen ska stå tillbaka för riktade forskningsinsatser för hållbara växtbaserade livsmedel. De föreslår även bidrag till startups och jordbrukssektorn och att det införs konkreta mätbara mål för utsläppsminskningar i skolkök och andra offentligt finansierade måltider.

Vänsterpartiet är inne på liknande spår och har anslagit 75 miljoner kronor i omställningsstöd i budgeten för 2022, och vill samtidigt fasa ut subventioner till djurindustrin. De föreslår även ett mål om 25 procent minskad köttkonsumtion till år 2025. Miljöpartiet är det andra riksdagspartiet som lyfter matfrågan på agendan. De vill bland annat minska importen av fulkött, minska köttet i offentlig sektor och införa skarpa åtgärder mot matsvinn, med fokus på animalier.

Se även: MP och V: Sveriges köttkonsumtion måste minska

 

Bör minska med 80 procent

Försäljningen av växtbaserade produkter fortsätter att slå nya rekord samtidigt som kött- och mejeriprodukter tappar mark, åtminstone i Europa. Enligt en undersökning har nästan hälften av EU-medborgarna minskat sin köttkonsumtion det senaste året, och 37 procent identifierar sig numera som antingen veganer, vegetarianer eller flexitarianer.

Men det är långt ifrån tillräckligt, sett till de klimat- och miljömål som unionen strävar efter att uppnå. En studie publicerad i British Medical Journal kommer fram till att köttkonsumtionen måste minska med 70 procent i Europa till 2050. En annan grupp forskare rekommenderar att den bör minska med 80 procent redan till 2040.

I klimattoppmötet i Glasgow beslutades om skarpa målsättningar för att få ned utsläppen av metangas. Djursektorn nämndes inte specifikt, trots att den står för en tredjedel av utsläppen av gasen, men lär stå i fokus för flera politiska klimatåtgärder runtom i världen de kommande åren.

Michael Abdi Onsäter

 
Nyttig och god skolmat med låg klimatpåverkan. Intervju med Patricia Eustachio Colombo

Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.