Mat och Klimat

Danmark är ett land med en omfattande och ofta storskalig köttproduktion. Nu genomför landets regering en historisk satsning på gröna proteiner och annan växtbaserad mat

Nyligen klubbade den danska regeringen ett nytt lantbrukspaket som ska få ned utsläppen från jordbrukssektorn och hjälpa den att ställa om. I paketet ingår en satsning på 1,25 miljarder DKK på att främja inhemsk produktion av växtbaserad mat. Sverige bör snabbt följa efter, konstaterar Cecilia Mille på Djurens Rätt.

Största satsningen inom EU

“Jordbruksstöden måste användas som ett verktyg för att skapa incitament för lantbrukare som vill ställa om till en mer hållbar produktion, för att på så sätt stödja den gröna omställningen i sektorn”

Så står det i Danmarks nya jordbruksplan som klubbades igenom förra veckan och som alla folketingets partier står bakom. Planen kommer som en del i landets ambitiösa klimatprogram att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent till år 2030. Utöver satsningar på växtbaserat, innehåller den även beslut om att minska avverkningen för att på sikt öka andelen skogsmark i landet.

Men det är de gröna proteinerna som utgör stommen i denna “historiska satsning”. Investeringen på 1,25 miljarder danska kronor (1,7 miljarder kronor) är den största någonsin inom EU, och många hoppas nu att andra länder som Sverige ska ta efter.

– Sverige bör skyndsamt följa Danmarks ledning, då Sverige gör långt ifrån tillräckligt på området. Den svenska livsmedelsstrategin har exempelvis stort fokus på att öka produktionen och exporten av svenska animalier. Det är att backa in i framtiden, säger Cecilia Mille, hållbarhetsansvarig på Djurens Rätt.

Enligt henne är det extra glädjande eftersom Danmark är ett land med en omfattande jordbrukssektor och hög och ofta storskalig köttproduktion. Över 90 procent av fjäderfä- och grisuppfödning är storskalig, enligt Greenpeace rapport Feeding the problem från 2019.

– Att ett sådant land väljer att göra den här satsningen visar att de tar frågorna på allvar och deras exempel kan få stor betydelse för andra länders omställning. 

Danmark är en storspelare när det kommer till grisuppfödning, och trenden går mot allt mer koncentrerade verksamheter. 2016 var 94 procent av gårdarna storskaliga, jämfört med 68 procent år 2004

Stöd till jordbrukare och vegoföretag

I planen ingår en satsning på 675 miljoner DKK till en fond för att stötta produktutveckling och marknadsföring av växtbaserade produkter över en nioårsperiod. 580 miljoner kommer att delas ut över fem år till lantbrukare som odlar växtbaserade proteiner avsedda för mänsklig konsumtion. Slutligen kommer 260 miljoner läggas på en strategi för “gröna proteiner” för människor och djur. Dessa pengar kommer troligen gå till att utforska bland annat odlat kött och olika former av djurfoder.

– Jordbrukspaketet kommer att skapa tusentals jobb i vegosektorn. Det här är den största investeringen som ett enskilt land gjort i sektorn, säger Rune-Christoffer Dragsdahl, ordförande på Dansk Vegetarisk Forening.

Michael Abdi Onsäter

 
Nyttig och god skolmat med låg klimatpåverkan. Intervju med Patricia Eustachio Colombo.

Se även: Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Se även: Aktivister målar ingången till EU-parlamentet grön: “Stoppa greenwashingen av CAP”

SENASTE NYHETERNA

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa