22 mars 2021
Det är av yttersta vikt var våra pensionspengar placeras – eftersom de är hälften av alla pengar på börsen. Det rör sig alltså om oerhörda summor. Att de placeras i fossilbranschen, som förstör förutsättningarna för liv på jorden är fullständigt oacceptabelt.
Den 1 januari 2019 började den nya lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) att gälla. Enligt denna lag är det tydligt att icke ansvarsfulla investeringar samt investeringar som ger ohållbar utveckling inte är tillåtna. Detta skrevs med tanke på dagens kunskapsläge i världen om klimatförändringar samt miljöproblem kopplat till användning och produktion av fossila produkter.
Andra avdelningen, 4:e kap. Medelsförvaltningen:
”1 a § – Första-Fjärde AP-fonderna ska förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Vid förvaltningen ska särskild vikt fästas vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att det görs avkall på målet i 1 §. Lag (2018:2013).”
Sverige har ratificerat Parisavtalet och för att uppfylla målen i detta behövs fullständig divestering för att stoppa och vända klimatförändringarna så att kurvorna för koldioxid och temperatur pekar nedåt så snart som möjligt. Sverige har förbundit sig att ”göra finansiella flöden förenliga med en väg mot låga växthusgasutsläpp och en klimatmässigt motståndskraftig utveckling”. Detta motiverar att agera för en total divestering av Andra till Fjärde AP-fonderna snarast, för att därigenom minimera riskerna av klimatförändringarnas konsekvenser på global nivå. Ordet divestering innebär i det här sammanhanget att fullständigt avinvestera från innehav i fossilbranschen.
Utöver den nya lagen för AP-fonderna och Parisavtalet är det även relevant att lyfta de mänskliga rättigheterna när vi pratar om behovet av divestering. Särskilt vill vi åberopa tre artiklar i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna:
Naturskyddsföreningen kom i januari 2020 ut med sin rapport Fossilfria pensioner. I denna tar de bland annat upp konkreta exempel på hur fossil industri orsakat hälsoproblem och andra skador på människor, djur och natur på olika platser i världen. Vi vill här ge en bild från två av reportagen samt ett tredje exempel från ett nytt projekt i Afrika. Trots den mycket akuta situationen fortsätter alltså fossilindustrin att planera och genomföra storskaliga projekt. Sedan rapporten kom ut har dock Första AP-fonden gjort en divestering, vilket är glädjande.
Cerrejóngruvan i Colombia. (Lee Bosher, licensed under CC BY-NC 2.0)
”But awareness is rapidly changing, and I believe we are on the edge of a fundamental reshaping of finance.”
Så skriver Larry Fink, grundare och VD i världens största kapitalförvaltare Blackrock i förra årets årliga brev till företagsledare. I detta brev visar han klart och tydligt på vikten av att ta klimatförändringarna på allvar och ställa om efter de förutsättningarna. Han trycker tydligt på vikten av hållbarhet och hur klimatrisken kommer att påverka både vår fysiska värld och de finansiella systemen globalt. Investerare över hela världen blir mer och mer medvetna om riskerna – både de fysiska och ekonomiska. Fink visar på det ekonomiska allvaret i en av överskrifterna ”Climate Risk Is Investment Risk”. Det är med andra ord ingen tvekan på vad han vill föra fram i brevet: klimatförändringar är verkliga och behöver hanteras av finans- och företagsvärlden genom hållbara investeringar och även hållbart agerande i alla dess aspekter.
Det är hög tid att agera resolut. Alla länder inklusive Sverige behöver göra allt som är mänskligt möjligt för att få kurvorna med koldioxid och temperatur att peka åt rätt håll så snart som möjligt. Divestering av pensionerna hör till ett av de viktiga sätten – att genom våra pensioner i Sverige visa åt vilket håll vi ska när det gäller ansvarsfullhet, hållbarhet och omställning av samhället. Att fortsätta med fossila investeringar är en dubbel förlust: investeringar i fossilt är pengar som istället skulle kunna investeras i hållbara och ansvarsfulla företag. Det är den omställning vi behöver göra.
Vi anser därför att de investeringar som idag finns i fossilt istället ska göras i sådant som är i linje med EU:s gröna giv, alternativt andra omställningsinitiativ med potential att ha stor förändringskraft.
AP-fonderna – när kommer ni att följa lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder, Parisavtalet och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och se till att era investeringar är helt fria från investeringar i fossilbranschen?
Johanna Norrbo, Anna Bokström, Alexander Franzén, Maria Hammer & Yrsa Dahlman
Fossil Free-kampanjen Divestera AP-fonderna
Karin Sundqvist, Ordförande, Naturskyddsföreningen Sandviken
Anders Berthling, Ordförande, Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Jönköping
Rune Stenholm Jakobsen, Ordförande, Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
Björn Abelsson, Ordförande, Naturskyddsföreningen Västernorrland
Stefan Arrelid, Ordförande, Naturskyddsföreningen Norrköping
Henrik Perrin, Ordförande, Nora Naturskyddsförening
Kristin Allebrink, Ordförande, Skellefteå Naturskyddsförening
Per Magnuson, Ordförande, Naturskyddsföreningen Landskrona
Lars-Åke Andersson, Ordförande, Naturskyddsföreningen i Mark
Stig Johannesson, Ordförande, Naturskyddsföreningen i Kungälv
Solveig Dahl, Ordförande, Tyresö Naturskyddsförening
Leif Johansson, Ordförande, Naturskyddsföreningen i Skinnskatteberg
Liv Oscarsson, Ordförande, Naturskyddsföreningen i Umeå med omnejd
Lars Lindfors, Ordförande, Nässjö Naturskyddsförening
Göran Sandberg, Ordförande, Täby Naturskyddsförening
Olof Mill, Klimatsamordnare, Jönköpings Länsförbund, Naturskyddsföreningen
Tove Berg och Jennifer Cronborn, Ordförande, Naturskyddsföreningen Malmö
Lars-Erik Jevås, Ordförande, Partille Naturskyddsförening
Jonas Ardö, Professor i naturgeografi, Lunds Universitet
Kerstin Johannesson, Professor i marin ekologi, Göteborgs universitet
Paul Glantz, Docent Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet
Magnus Boström, Professor i sociologi Örebro Universitet
Wim Carton, Associate Senior Lecturer, Lund University Center for Sustainability Studies (LUCSUS)
Lennart Olsson, Professor i Geografi, IPCC-författare, Lunds universitet
Adam Kristensson, Docent, Atmosfärspartikelforskare LTH, Lunds universitet
Torsten Krause, (PhD) Senior Lecturer, Lund University Centre for Sustainability Studies
Eva Lövbrand, Biträdande professor, Tema Miljöförändring Linköpings universitet
Johan Jansson, Professor företagsekonomi, Handelshögskolan vid Umeå Universitet
Johan Uddling, Professor i växtekofysiologi, Göteborgs Universitet
Kimberly Nicholas, PhD, Associate Professor of Sustainability Science, Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSUS)
Julia Nordblad, Docent, forskare i miljöhistoria, Uppsala universitet
Se även: Klimatkrisen under corona – ingen grön återhämtning i sikte
Se även: Ny rapport – den gröna återhämtningen inte grön nog
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.