Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Havregryn har många olika hälsofördelar och kan ge en nyttig och god frukost i form av havregrynsgröt, eller användas i bakverk som exempelvis smulpajer eller havrekakor.

Havregryn innehåller vitaminerna B och E. B-vitaminer är med i alla ämnesomsättningsprocesser och är därför viktiga för hela kroppen. E-vitamin är ett viktigt näringsämne för att skapa ett starkare immunförsvar.

Havregryn innehåller även folsyra, magnesium, järn, kalcium och kalium. Det finns också protein i havregryn som ökar mättnadskänslan och dessutom nyttigt fett som är bra för både blodkärl och cirkulationssystemet. När det gäller innehållsmängden av magnesium placerar sig havregryn i toppen. Havre är ett lätthanterligt och billigt livsmedel som även har en riklig källa magvänliga kostfiber och ingår därför i listan av superfood.

 

Det finns två olika sorters krasse smörgåskrasse och vattenkrasse.

Smörgåskrasse är lätt att odla själv med köpta frön från butik. De växer upp på 4–5 dagar och är ett smidigt pålägg till knäckebröd eller smörgås. Smörgåskrasse är berikade med antioxidanter och innehåller även A-vitamin som är bra för syn, hud och immunförsvar.

Vattenkrasse som egentligen har namnet källfräne är med över 50 viktiga mineraler och vitaminer ett av de näringsrika livsmedlen som finns. Den innehåller mer C-vitamin än en apelsin, mer folat än i bananer och mer E-vitamin än broccoli. För att odla vattenkrasse behövs ingen jord, utan så fröerna på ett dubbelvikt hushållspapper ovanpå ett fat. Vattna så att fröerna hålls fuktiga och inom en vecka kan krassen skördas. Vattenkrasse är en kryddväxt som hjälper till att framhäva smaker i exempelvis soppor, sallader, smoothies och risotto.

Smörgåskrasse och vattenkrasse kan användas i matlagningen på samma sätt, men vattenkrassens stjälkar är mer ihåliga och spröda. De planteras också på liknade sätt, den enda skillnaden är att vattenkrassen bör ha sina rötter under vatten hela tiden och att smörgåskrassen kan planteras i jord.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 1 329 times, 24 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa