Mat och Klimat

Magnus Nilsson
Klimatpolitisk analytiker

Fossila drivmedel blir dyrare oavsett valutgången 2026

Tycker du om denna artikel?

”MP: Bensinpriset flera kronor högre om de rödgröna vinner valet” är en rubrik på SVT, som rimligen ger läsaren intryck av att frågan om huruvida bensinen framöver blir dyrare eller ej avgörs av valutgången 2026. Så är det INTE – priserna på fossila drivmedel kommer under nästa mandatperiod att gå upp med flera kronor litern oavsett hur det går i valet 2026.

Förklaringen är EUs nya utsläppshandelssystem, ETS2, som öppnar 1 januari 2027. Från och med detta datum måste alla företag inom EU som säljer fossila bränslen lämna in utsläppsrätter motsvarande de koldioxidutsläpp de försålda bränslena beräknas orsaka. Utsläppsrätterna kommer att säljas vid offentliga auktioner och kommer knappast att kosta mindre än 50 euro per styck, vilket leder till prishöjningar (inkl moms) på minst 1,50 kronor per liter.

Beträffande bensin finns vissa möjligheter för riksdagen att neutralisera priseffekten genom att sänka de punktskatter (energiskatt + koldioxidskatt) som tas ut. Där kan valet spela in.

Beträffande diesel är dessa möjligheter inte stora, vilket beror på att nuvarande skatter i Sverige ligger bara en aning över den miniminivå som gäller inom EU. Här har valutgången knappast någon betydelse.

Samtidigt är det mycket osannolikt att de prishöjningar ETS2 orsakar räcker till för att begränsa de svenska utsläppen i linje med vad EU-lagstiftningen kräver. För att säkra att Sverige lever upp till EU-kraven (som beslutades under applåder från Sverige) kommer det därför, oavsett regering, att krävas ytterligare åtgärder som kommer att leda till ytterligare prishöjningar, t ex en tuffare reduktionsplikt eller en nationell utsläppshandel. De verkliga prishöjningarna måste därför sannolikt bli större än de som följer av ETS2, oavsett valutgången.

Inför valet 2026 (eller egentligen redan nu) är den centrala politiska frågan därför inte om eller hur priserna på fossila drivmedel kommer att stiga, det kommer de att göra, oavsett valutgången.

Den centrala frågan där partierna måste ge besked är istället hur de vill använda de mycket stora intäkterna från ETS2 som kommer att tillfalla staten (2027-2030 minst 25 miljarder SEK). Jag tycker de ska användas för att hjälpa ekonomiskt svaga hushåll och företag att byta till elbil eller till att klara ekonomin trots att soppan blivit dyrare – vad tycker du?

 

Bild av Magnus Nilsson
Magnus Nilsson
Klimatpolitisk analytiker
Åsikter och kommentarer

Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?
Visited 4 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:


Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa