Mat och Klimat

USA är det enskilda land som konsumerar allra mest nötkött, följt av Kina. Bland de tio länder som konsumerar mest nötkött per capita ligger dock Argentina högst upp, följt av USA och Brasilien.

USA:s befolkning beräknas i genomsnitt äta tre hamburgare i veckan. Frågan är om den annalkande klimatkrisen kan förmå amerikanerna att gå över till vegetariska alternativ i stället, skriver demografen och författaren Joseph Chamie i denna kommentar.

50 miljarder burgare

Hamburgarna uppfattas som en amerikansk symbol. Maträtten kan spåras tillbaka till Wisconsin på 1800-talet, men dess officiella lansering skedde i samband med en mässa i St. Louis 1904.

Sedan dess har hamburgaren blivit USA:s älsklingsrätt – och enligt beräkningar konsumeras numera hela 50 miljarder hamburgare om året i landet. Det motsvarar ett genomsnitt på tre hamburgare i veckan, per person.

Samtidigt har maträtten på senare tid blivit föremål för en hätsk debatt. Vissa högergrupper och politiker varnar allmänheten för att Joe Bidens administration ”är ute efter era hamburgare”. Detta eftersom regeringen påstås vilja minska köttkonsumtionen drastiskt och begränsa amerikanernas konsumtion av hamburgare till max en i månaden.

Vita huset har tillbakavisat dessa påståenden genom att hänvisa till att klimatarbetet inte har som fokus att minska befolkningens konsumtion av rött kött.

Samtidigt menar många forskare och klimataktivister att det verkligen krävs att köttkonsumtionen minskar och att fler går över till en vegetarisk diet.

Politiker undviker frågan

Det skulle vara bra för folkhälsan, men också vara ett viktigt bidrag i arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser. Om USA med dess 333 miljoner invånare ändrade sina matvanor skulle enorma åkerarealer kunna användas för att producera mat åt människor i stället för foder åt landets många miljontals nötkreatur, grisar och kycklingar.

Man beräknar att det krävs drygt 6 800 liter vatten för att producera ett halvt kilo nötkött i USA. Enligt en annan beräkning leder produktionen av en enda hamburgare till tre kilos utsläpp av växthusgaser.

Bland en del yngre har samtidigt de vegetariska hamburgarna blivit ett alternativ och flera snabbmatskedjor har med tid tiden börjat erbjuda varianter som påminner om kött både till smak och konsistens.

Vissa politiker menar dock att de vegetariska alternativen inte är någon lösning på klimatfrågan och i många amerikanska delstater är man inte intresserade av en övergång till en mer utbredd vegetarisk kost eftersom så många är anställda inom köttindustrin.

Det krävs 6 800 liter vatten för att producera ett halvt kilo nötkött i USA

Även om den amerikanska regeringen undviker att ta upp frågan om köttkonsumtionen har relationen till köttet och hamburgaren blivit alltmer komplicerad på grund av klimatförändringar, miljöförstöring och minskande biologisk mångfald.

Klimatforskare har i sina råd till politikerna understrukit att uppfödningen av nötkreatur är ohållbar och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Dessutom leder köttproduktionen till att skogar och andra naturområden skövlas för att skapa utrymme åt odlingar av foder.

USA är det enskilda land som konsumerar allra mest nötkött, följt av Kina. Bland de tio länder som konsumerar mest nötkött per capita ligger dock Argentina högst upp, följt av USA och Brasilien.

Och frågan är om befolkningen i USA och andra länder där köttkonsumtionen är hög är beredda att lägga om sin kost för att bidra till att bromsa klimatförändringarna. Mycket talar dock för att politiker, företagsintressen och kulturella vanor gör att den stora konsumtionen av kött kommer att fortsätta i USA under lång tid.

Joseph Chamie/ IPS

*Joseph Chamie är demograf och tidigare chef för FN:s befolkningsavdelning, samt författare till en rad böcker och publikationer om befolkningsfrågor. Hans senaste bok heter “Births, Deaths, Migrations and Other Important Population Matters”.

Se även: Djurhållningen står för en tredjedel av matens utsläpp

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till skadlig matproduktion

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Visited 141 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa