Mat och Klimat

Konsekvenserna förödande för en allt torrare värld

11 december 2022

En ny FN-rapport visar att världen under förra året var torrare än normalt – och att detta fått mycket stora konsekvenser för många länders ekonomier och människors liv. Samtidigt beräknas allt fler människor att lida brist på vatten i framtiden.

Torka är en av de mest destruktiva naturkatastrofer som kan drabba människor, då den kan leda till omfattande missväxt och slå undan försörjningsmöjligheterna för hela befolkningar, konstaterar FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Det är också ett problem som förvärras i klimatförändringarnas spår och i takt med att allt fler åkermarker utarmas. FN varnar för att tre fjärdedelar av alla människor på jorden kan komma att påverkas av torka 2050.

Samtidigt uppger UN Water att nästan tre fjärdedelar av alla naturkatastrofer som inträffade i världen mellan 2001 2018 var vattenrelaterade.

I en ny studie konstaterar Meteorologiska världsorganisationen, WMO, att världen var onormalt torr under 2021. Ett av de drabbade områdena var Rio de la Plata-deltat i Sydamerika, som varit drabbat av torka sedan 2019, medan flera av de största floderna i Afrika hade ovanligt låga vattennivåer. Enligt FN-organet var även vattennivåerna låga i floder i delar av Ryssland och Centralasien. Detta samtidigt som vattennivåerna var över de normala i flera floder i andra delar av världen.

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas konstaterar att klimatförändringarnas effekter ofta ger sig till känna genom vattenrelaterade fenomen – dels genom ökade problem med torka, dels genom fler fall av extrema översvämningar.

Detta får samtidigt enorma konsekvenser för världens matproduktion. På måndag, den 5 december, uppmärksammas internationella markdagen. Inför det konstaterar FN:s jordbruksorgan, FAO, dessutom att en tredjedel av världens åkermarker är utarmade.

Baher Kamal / IPS

Foto: Miriet Abrego/IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 26 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa