40 procent av maten går förlorad
Under sin uppväxt i södra Nigeria såg Nnaemeka Ikegwuonu hur de småskaliga bönder som sålde grönsaker på marknaderna tvingades sälja av sina varor till reapriser på kvällarna. Detta för att slippa slänga mat som annars skulle bli dålig.
Den erfarenheten gav honom idén att börja tillverka kylrum som drivs av solenergi. Nu driver han ett socialt företag under namnet ColdHubs som erbjuder grönsakförsäljare möjligheten att lagra sina produkter på ett flertal marknadsplatser i landet.
Att produkter går förlorade är ett gigantiskt problem för många bönder som på grund av bristande infrastruktur och dåliga lagringsmöjligheter har svårt att sälja sina varor innan de hunnit bli dåliga. Världsbanken beräknar att hela 40 procent av den mat som produceras i Nigeria går förlorad.
ColdHubs tillverkar, installerar och sköter om kylrum där bönder och försäljare till en låg avgift kan hyra lagerutrymme – vilket ger dem möjlighet att förlänga produkternas hållbarhet med upp till flera veckor. Det minskar matsvinnet men ökar även försäljarnas möjligheter att få ut skäliga priser för sina varor.
Kylrummen är placerade på de platser där behovet är som allra störst – i närheten av böndernas marknadsplatser, förklarar Nnaemeka Ikegwuonu.
Han har länge varit engagerad i en organisation för småodlare som sänder ut radioprogram där man förmedlar information om miljövänliga jordbruksmetoder till närmare en kvarts miljon lyssnare i olika delar av landet. Genom det arbetet insåg Nnaemeka Ikegwuonu hur stora mängder mat som bönderna tvingas kassera.
– Och slöseriet håller kvar bönderna i en cykel av fattigdom, säger han till IPS.