Mat och Klimat

Solenergi och vindkraft i EU har passerat kol och gas
Tycker du om denna artikel?

Under första halvåret 2024 genererade vindkraft och solenergi 30 procent av EU:s elektricitet, medan fossila bränslen stod för 27 procent, rapporterar Carbon Brief. Det är första gången förnybara energikällor överträffar fossila bränslen i EU:s elproduktion.

Elproduktionen från fossila bränslen – kol och gas – minskade med 17 procent jämfört med samma period föregående år, en minskning på 71 TWh. Samtidigt ökade produktionen från vindkraft och solenergi med 13 procent, en ökning med 45 TWh. Tyskland bidrog mest till ökningen av det förnybara, följt av Nederländerna och Polen.

Omställningen har lett till en betydande minskning av koldioxidutsläpp från energisektorn, som har sjunkit med 44 procent sedan 2017. Särskilt solenergi har vuxit i popularitet, tack vare sjunkande kostnader och stödjande politiska åtgärder. Mest slående är kanske att sedan 2014 har kolkraften minskat med 61 procent samtidigt som solenergins andel blivit tre gånger så stor. Vidare har bland annat Rysslands invasion av Ukraina bidragit till att EU snabbt minskat gasens andel i elproduktionen sedan 2022. Figuren visar den snabba tillväxten för solenergi och vindkraft och den snabba minskningen för kol och gas.

Förra året var det fem år sedan EU:s Green New Deal antogs, som deklarerade ett “klimatnödläge” och krävde att EU-kommissionen anpassade alla sina förslag för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader (över förindustriella nivåer). Enligt Ember, en oberoende ideell tankesmedja, har EU:s elsektor sedan dess genomgått en “djup transformation”, där en “explosion” av förnybara energikällor har minskat användningen av fossila bränslen.

Totalt stod förnybara energikällor och kärnkraft tillsammans för ungefär tre fjärdedelar av EU:s elproduktion under perioden. Utvecklingen är ett viktigt steg mot EU:s mål att bli klimatneutralt till 2050 och visar att övergången till förnybar energi är både möjlig och effektiv.

Åsikter och kommentarer

Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?
UTVALDA INLÄGG
SENASTE NYHETERNA
MEST LÄSTA FÖRFATTARE
Visited 172 times, 137 visit(s) today

Gilla detta:


Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa