Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Att baka en pizza tillsammans hemma är ett trevligt fredagsmys. Dessutom är valet av topping fritt. Det finns många bra recept att hitta på nätet, men det går alldeles utmärkt att baka pizzor på frihand med det som redan finns hemma. Det är bara fantasin som sätter gränser. Resten beror på hur du komponerar smak och textur.

 Det har hänt en del i pizza-sverige sedan klassikerna Vesuvio, Margherita och Quatro Stagioni klev in på scenen. Idag tävlar pizzeriorna om både tjocklek, storlek och hur fräscha deras pizzor är. Vid sidan av veteranerna som nämnts ovan finns det idag pizzor med lyxigare charkvaror och färska grönsaker. Ändå hittar man på de vidlyftiga menyerna ofta endast några få vegetariska alternativ. Ibland bara ett enda: “Vegetariana”.

Smak och textur på Pizza la Casa

Att baka pizza hemma kan med fördel göras på sådant som finns i skåpen. Det är ett bra sätt att göra slut på rester och slattar innan det är dags att fylla på med nya fräscha matvaror. Hur du kombinerar toppingen är så klart avgörande för hur pizzan kommer att upplevas.

För att baka en vegetarisk pizza som ger den där kompletta känslan av att inget saknas, är faktiskt hur smak och textur kompletterar varandra viktigare än vad toppingen består av. En pizza med skivad kokt potatis låter ju inte så festligt, men i kombination med kronärtskockshjärtan, crème fraiche, rödlök och timjan blir det en smaksensation. Recept på en sådan pizza kan man hitta hos Portionen Under Tian. (https://undertian.com/recept/pizza-bianco-med-kronartskockkram/).

Smaker som smakar

Vad är det då som gör att olika typer av topping fungerar bra tillsammans? Om vi exempelvis bakar en pizza och toppar den med rostad paprika, soltorkade tomater, fetaost, lök och färsk basilika, så kommer både sötman och sältan från paprikan och tomaterna, krämigheten från fetaosten, kryddigheten från löken och fräschören från basilikan. Som sås kan du då välja en vitlökssås eller en pesto. Ingen av ingredienserna stör ut någon annan, utan kompletterar varandra fint.

Ett annat exempel är om du väljer att toppa pizzan med vitlökssås, spenat, ädelost, rödlök, valnötter och honung. Den här kombinationen balanseras på grund av sältan från ädelosten, sötman från honungen och krispigheten från de rostade valnötterna. Spenaten och rödlöken ger också en kryddighet och fräschör till pizzan.

Man äter med ögonen också

Det är inte bara i gommen som sensationen är ett faktum. Man äter lika mycket med ögonen och därför är kombinationen av färg och form lika viktig på pizzan. Om mycket av toppingen har liknande färg, som exempelvis kronärtskocka och potatis, är det den vackra rödlöken som bryter av, tillsammans med färska örter. Är toppingen mestadels röd, som när du har tomater och röd paprika, är det gröna blad som till exempel spenat, basilika eller ruccola, eller svarta oliver och den vita fetaosten som gör det..

Att avsluta med att strö över lite färska örter när pizzan är färdiggräddad gör det lilla extra. Men som sagt, ta vad du har hemma och lek fram din egen Pizza la Casa. Det blir billigare och minst lika bra att baka egen pizzadeg som att köpa en färdig, och såsen behöver inte vara avancerad. Det är toppingen och kryddningen som gör pizzan.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

SENASTE NYHETERNA

Visited 17 times, 8 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa