Mat och Klimat

Regionrådets köttagenda hotar elevernas hälsa och vår planets framtid

Regionrådets köttagenda hotar elevernas hälsa och vår planets framtid

Tycker du om denna artikel?

Nordiska Näringsrekommendationerna rekommenderar en huvudsakligen växtbaserad kost rik på grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Mot denna bakgrund är det djupt oroande att regionrådet Carl-Wiktor Svensson (KD) förespråkar en ökad servering av kött och processade animaliska produkter, såsom blodpudding, i skolmatsalarna.

Svensson hävdar felaktigt att animaliska produkter är avgörande för skolbarns prestationer och hälsa. Men forskning visar tydligt de hälsofördelar som en växtbaserad kost ger.

En studie, “Mediterranean Diet and Cardiometabolic Biomarkers in Children and Adolescents”, omfattande 577 barn och ungdomar i åldrarna 3–18 år, påvisade betydande hälsovinster hos deltagare som följde en medelhavskost, vilken främst är växtbaserad. Dessa inkluderade lägre blodtryck, minskade nivåer av skadliga blodfetter och ökade nivåer av nyttiga fetter – alla indikatorer på minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. 

Svensson misstolkar rapporten “Lyssna på eleverna” från Sveriges Elevkårer, som inte nämner vare sig vegetarisk mat eller kött specifikt. Eleverna efterfrågar istället mer näringsrik mat – något som en växtbaserad kost kan tillgodose. Ett föredömligt exempel är Globala gymnasiet, där eleverna själva har röstat fram en vegetarisk matbuffé som främjar hälsa, miljö och djuromsorg.

Regionrådet har dessutom förbisett att Region Kalmar län aktivt arbetar för att förverkliga Agenda 2030, vilket förutsätter en övergång till en mer växtbaserad kost. Denna omställning är avgörande för att hantera globala utmaningar som övergödning, hunger, förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. Att aktivt motarbeta denna utveckling genom att förespråka ökad köttkonsumtion är att undergräva regionens egna hållbarhetsmål.

Svensson påstår att köttproduktion är viktig för krisberedskapen, men bortser från att animalieproduktionen är starkt beroende av importerat kraftfoder, vilket gör oss sårbara i kristider. Vid en kris kommer vi inte att ha råd med animaliska produkter på grund av deras enorma resursförbrukning.

Det är uppenbart att regionrådets prioritering av kött i skolmaten inte bara ignorerar vetenskapliga rön om hälsa och miljö, utan också motverkar regionens egna hållbarhetsmål. Att servera växtbaserad mat i skolan är en investering i våra barns hälsa och vår planets framtid. Det är hög tid att lyssna på experterna och fatta beslut som gynnar kommande generationer – inte köttindustrin.

 

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

 

 

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 139 times, 12 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa