Mat och Klimat

Svårt få unga att sluta kasta mat

Tycker du om denna artikel?

Enligt en färsk undersökning från Hello Fresh är det stor skillnad på hur mycket mat olika generationer slänger. Lägst matsvinn har kategorin 60 år och äldre, där matsvinnet är sju procent. De största klimatbovarna är unga vuxna i åldersspannet 18-29 år, som slänger 20 procent av den mat de köper, dubbelt så mycket som medelsvensson. Att vara uppvuxen i en tid av överflöd har sina tydliga baksidor.

 

Men vad är det då som gör att unga vuxna kastar så mycket bra mat?

  • ”Jag kan tänka mig att många inte är medvetna om att mycket mat går att äta efter bäst-före-datumet är passerat eller att de inte vill chansa för att sedan bli sjuka. Sedan tror jag även att det finns en ovisshet bland många unga vilka konsekvenser matsvinn har på exempelvis miljön, och därför bryr de sig inte tillräckligt för att tänka på det”, säger Annie Hincks, 23 år och alltså mitt i kategorin unga vuxna.
  • Jag tror att folk inte är så insatta och inte ”har koll” på konsekvenserna av matsvinn. Att det faktiskt är så dåligt för miljön”, säger två år yngre Jessie Hincks.

Att många ungdomar tolkar ”bäst före” som oätligt efter är ett ofta återkommande tema när frågan om matsvinn undersöks, vilket Mat och klimat lyft tidigare.

  • Jag brukar se det som att maten absolut går att äta efter utgånget datum om det luktar och smakar bra. Jag har själv jobbat i matbutik och har sett att på vissa produkter står det skrivet ”bäst före, men ofta bra efter”, vilket är ett bra sett att tolka det tycker jag”, säger Annie.

 

Men att veta är inte alltid att agera.

  • Jag har varit dålig på att äta mat som passerat bäst-före-datum, men har blivit mycket bättre på att lukta eller smaka mig fram för att se om det är okej. Däremot när det kommer till färskvaror och om det har gått mer än en vecka över datumet brukar jag helst inte vilja äta det. Det känns lite för länge. Det sitter egentligen bara i huvudet och många gånger går det bra att äta ändå, så det är något jag skulle kunna tänka på”, fortsätter Annie.

 

Jessie är inne på samma spår.

  • Jag är inte lika bra på det faktiskt. Om det bara är några dagar efter utgångsdatumet så brukar jag bara äta eller lukta på det. Men om det är längre än så, så brukar jag inte äta det. Men det beror helt på produkten”.

 

Men vad kan man då göra för att minska matsvinnet bland yngre?

  • Som student vet jag att många i min omgivning uppskattar att handla billigt. Därför väljer de flesta att handla nedsatta produkter i butiker som har en ”svinn-låda” eller liknande. Det här tycker jag är ett bra sätt att minska matsvinnet generellt och jag upplever att många unga gärna gör det. Förutom möjligheter att handla nedsatt tror jag att det främst handlar om att öka medvetenheten om matsvinn på olika sätt, och vad konsekvenserna av det är. Det kan göras genom att använda plattformar som många unga använder sig av, exempelvis tiktok eller instagram”, säger Annie.
  • Jag tycker att man ska fortsätta att sätta ner priset på varor. Kanske även 2 dagar innan utgångsdatumet. Så man hinner äta upp varorna. Ett annat tips är att frysa in mat som är nära på att gå ut. Man kan frysa in det mesta”, säger Jessie.
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 127 times, 56 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa