
Det är officiellt: Nötkött orsakar enorma utsläpp, hur det än produceras, enligt en ny banbrytande studie. Gräsbeteskött är 3 till 40 gånger så kolintensivt som de flesta växt- och djuralternativ.
Varför är det så? Gräsbeteskött tar längre tid att producera, vilket innebär att djuren rapar ut mer metan under sin längre livstid. De använder också mycket mer mark, som kunde ha använts för naturrestaurering. Dessa negativ uppväger eventuella fördelar från extra kol som lagras i jordar. Detta betyder inte att djur som matats med foder ger låga utsläpp – det är fortfarande högre utsläpp än nästan alla typer av mat.
Så det ÄR kon, inte hur köttet producerats. Eller rättare sagt, det är HUR MÅNGA kor. För att undvika klimatkriser måste vi minska antalet nötkreatur avsevärt – att ändra hur de föds upp kommer inte att hjälpa oss att minska utsläppen särskilt.
Så länge det går hand i hand med en stor minskning av antalet nötkreatur kan regenerativt bete av nötkreatur fortfarande spela en roll i en mer hållbar mindre skala. Eftersom det har andra fördelar jämfört med intensiva foderplatser – som bättre djurvälfärd, lägre jord- och vattenföroreningar, mindre överanvändning av antibiotika och mindre beroende av soja. Men de som hävdar att vi kan upprätthålla nästan samma nivå av boskap som vi har idag, så länge det är gräsbeteskött, lurar sig själva.
Du kan läsa hela studien här.
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.