Det är lättare än många tror att äta växtbaserad ”whole foods” – att äta grönsakerna, baljväxterna och nötterna precis som de är. Det är också mycket godare än många tror.
Det behövs heller inga avancerade recept. Här är ett enkelt ”bas-recept” på en rejäl lunch att utgå ifrån – från mitt eget kök.
Börja med att värma upp olika djupfrysta grönsaker i ugnen. Jag brukar köpa hos någon av våra vanliga matkedjor, där allt som man behöver brukar finnas.
I exemplet på fotot jag har tagit består grönsakerna av:
Andra favoriter jag brukar använda är grönkål, blomkål och brysselkål.
När du värmt upp grönsakerna (eller tinat, om du föredrar) lägg sedan till goda, nyttiga baljväxter såsom bönor, kikärtor eller linser. Enklast är att köpa i tetrapak i butiken; då är de förkokta och det räcker att hälla av vattnet och sedan servera.
Lägg gärna till nötter! Valnötter är god supermat och det är även hasselnötter och macadamianötter. Jordnötter, som egentligen är en baljväxt, är också nyttigt och gott.
Krydda rikligt med olika goda kryddor! Vilka som är goda avgör du själv. Kryddor använder man inte bara som smaksättare, utan det är också fantastisk näring i sig själv.
Om du vill; tillsätt allra sist en dressing. I mitt fall innebär det att hälla över extra virgin olivolja och limejuice. Det ökar näringsvärdet och gör att det blir ännu godare.
Klart!
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.