Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Kardemumma är en krydda som används ofta i semlor, men även i andra bakverk. Den innehåller näringsämnena magnesium, järn och kalium. Kryddan är också berikad med antioxidanter vilket gör den antiinflammatorisk och bidrar därmed till att förstärka immunförsvaret. Kardemumma har en slemlösande effekt i luftvägarna och kan också underlätta matsmältningen.

Avokado kan användas i nästan alla sorters maträtter för den är väldigt anpassningsbar. Några exempel på vad du kan använda avokado till är såser, smoothies eller som pålägg på en knäckebrödsmacka. Det går även att göra avokadosoppa, avokadoris där du rör ner avokado i vitt eller brunt kokt ris. Ett annat tips är att fluffa till potatismoset med avokado.

Avokadon är ett av de näringstätaste livsmedlen eftersom den har ett högt näringsvärde, och den står även med i Guiness rekordbok som mest nyttigaste och hälsosamma frukt i världen. Den innehåller vitaminerna A och E, biotin, avokatin B samt vegetabliska och omättade fetter. Flera studier har visat att avokado kan stimulera matsmältningen och hårtillväxten, men också sänka kolesterolnivån.

Rosmarin innehåller antioxidanter, järn, kalcium, samt vitaminerna A och B6. De främsta fördelarna som den här växten har är den förbättrar minnet och lindrar andningsbesvär. Kryddan har också en avgiftande effekt och är även bra för matsmältningen. Rosmarin passar bra till olika grönsaksrätter, men främst i kombination med tomat eller olivolja.

Svartpeppar är en krydda som passar i matlagningen året runt. Svartpeppar innehåller ämnet piperin som hjälper till att förbättra näringsupptaget. Piperin underlättar främst för kroppen att uppta vitaminerna B och C, samt selen och betakaroten. Vid regelbundet intag av svartpeppar minskar risken för att drabbas av magsår, och kryddan har även antiinflammatoriska egenskaper.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna vet vad du tycker.

Skriv till os:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 136 times, 68 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa