Mat och Klimat

Ingen motsättning mellan processad vegansk mat och att laga själv från grunden, enligt forskare

Tycker du om denna artikel?

I en ny studie publicerad i Nature Communications har forskare analyserat hållbarhets- och hälsoaspekter av en kost där alla animaliska livsmedel byts ut mot veganska halv- och helfabrikat. Resultatet visar att även processad vegansk kost är mer hållbar än animaliska livsmedel. Däremot är den 10-20 procent dyrare än om man lagar egen vegetarisk mat. Det bästa för den som både värnar hälsa, plånbok, miljö- och klimat är således att laga växtbaserad mat från grunden. Men ur hälso- och miljöperspektiv är det också bra att byta animalisk mat mot en kost baserad på processade veganska alternativ, enligt studien.

Många tycker att det är enklare att köpa växtbaserade produkter som till exempel havremjölk, vegonuggets och sojafärs än att tillaga mat från grunden av exempelvis torkade bönor och linser. Trots det har de flesta tidigare vetenskapliga jämförelser som gjorts mellan vegansk- och animalisk kost utgått från en växtbaserad kost av oprocessade livsmedel.

Anne Charlotte Bunge
Anne Charlotte Bunge

Enligt Anne Charlotte Bunge, en av forskarna vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet bakom studien, är oprocessade livsmedel i och för sig bäst, men eftersom den viktigaste förändringen är att byta ut köttet fyller även processade livsmedel en roll för att få fler att ta det steget. Hon varnar därför mot att fastna i diskussioner om huruvida processade växtbaserade livsmedel eller oprocessade livsmedel är de bästa, då det riskerar att skymma det viktigaste budskapet: att vi måste minska mängden animaliska livsmedel. Enligt studien sjunker koldioxidutsläppen med 30-52 procent samtidigt som det krävs 20-45 procent mindre arealer och 14-27 procent mindre vatten om animalisk mat byts ut mot växtbaserad.

Men den kanske viktigaste delen av studien ur ett konsumentperspektiv är att den visar att även en kost bestående av olika processade veganska livsmedel uppfyller näringsrekommendationerna i Sverige. Detta bland annat som resultat av att det i Sverige är obligatoriskt att berika vissa livsmedel med bland annat vitamin D och kalcium, vilket gör att de processade växtbaserade alternativen ofta har ett näringsinnehåll som motsvarar det animaliska livsmedel de avser att ersätta. Till exempel har havredryck en liknande kalciumnivå som vanlig mjölk.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 104 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa