Mat & Klimat

Insamlat regnvatten ska bemöta vattenkrisen i Mexiko

Vattentunnor står längs gatorna i Tehuixtitla i södra Mexico City. När det lagrade regnvattnet sinar använder befolkningen tunnorna för att transportera hem vatten från tankbilar. (Foto: Emilio Godoy)

11 april 2021

En ökad insamling av regnvatten kan få en viktig betydelse för Mexikos 126 miljoner invånare i kampen mot den vattenkris landet står inför.

Experter beräknar att Mexiko kommer att drabbas av en omfattande brist på vatten i framtiden. Efter Chile är landet utsatt för störst ”vattenstress” i regionen – och med början 2030 kommer Mexiko att drabbas av en ökande brist på vatten. Tio år senare kan vattenbristen ha spridits över landets centrala och norra delar, visar studier.

Två tredjedelar av det stora landet består av torra eller halvtorra regioner. Mexiko är samtidigt drabbat av klimatförändringar som kan komma att få svåra konsekvenser, exempelvis genom längre torrperioder och kraftiga regn.

Och även om vattenresurserna ännu är tillräckliga så är de framtida riskerna stora, enligt alliansen Aqueduct, som består av stater, företag och organisationer. Samtidigt pågår det statliga satsningar för att förbättra tillgången på vatten genom en ökad lagring av regnvatten.

 

En dyrbar resurs

Enligt Enrique Lomnitz, grundare av förbundet Isla Urbana – som är pionjärer på området, har utvecklingen snabbt gått framåt på senare år.

– Emellanåt råder det överflöd på vatten, men det är säsongsbetonat – och av det skälet blir det allt mer viktigt att ta hand om regnvattnet. Vi har inte råd att slösa bort det som faller från himlen, säger Enrique Lomnitz.

Han betonar att nederbörden är den enda tillgängliga vattenresurs som finns i delar av Mexiko.

Sedan 2009 har Isla Urbana installerat över 20 000 system för lagring av regnvatten i olika delar av landet. Förbundet har mottagit flera internationella utmärkelser för sitt arbete.

Enrique Lomnitz betonar samtidigt att det kommer att krävas fler åtgärder för att bemöta den hotande vattenbristen. Som exempel nämner han ett stort behov av att kunna rena och återanvända vatten.

– Lagring av regnvatten är en av de metoder som behöver utvecklas för att bemöta krisen. Men det kommer inte vara den enda lösningen, säger Enrique Lomnitz.

Emilio godoy / IPS

 

Se även: Forskare: Vattenfrågan nyckeln till fred runt Tchadsjön

Se även: Vattenfrågan avgörande för den framtida tillgången på mat

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska