Mat och Klimat

RECEPT
God spenat/linslasagne för den fattige

Tycker du om denna artikel?

I tider av krig, oro och annat elände kan det vara svårt och tungt att försöka se en ljusglimt i mörkret. Alltför ofta hör vi om människors lidande och vi kanske känner oss maktlösa inför eländet. Då är det gott att veta att det finns goda krafter som ändå försöker göra något och att vi också själva kan bidra genom att skriva på namninsamlingar, stötta hjälporganisationer ekonomiskt eller delta i debatten på olika sätt. För den som har en tunn plånbok kan det vara extra svårt att ha råd att få matkassan att gå ihop samtidigt som man vill skänka en slant. Då kan billiga men goda recept vara en hjälp.

Ett sånt recept tänkte jag bjuda på idag; en enkel vegansk lins/spenat lasagne. Det är egentligen ett vegetariskt recept men här är det med helt veganska ingredienser. Obs! Receptet är inte exakt då jag följer min egen smak och tycke när jag lagar den här hemkomponerade lasagnen. Men om du följer instruktionerna på ett ungefär borde det bli en av de godare billiga lasagner du smakat!

Ingredienser:

  • 1 skalad hackad lök
  • 2 skalade hackade vitlöksklyftor
  • 1 burk champinjoner (à 400 g) (hackade)
  • 1 stor skalad och skivad morot
  • 2 burkar krossade tomater (ca 800 g)
  • 3 dl hackad spenat (fryst och tinad)
  • 2,5 dl torkade gröna linser (sköljda)
  • Olja till stekning
  • 1,5 dl sojagrädde
  • 1 dl riven vegansk ost
  • Lasagne plattor (utan ägg)
  • (Lite redning av 2-3 msk mjöl och vatten (1 dl)
  • Samt eventuellt lite extra vatten för att dryga ut såsen)

 

Smaksättning:

  • 2 nypor citronpeppar, ½- 1 tsk allkrydda (vegeta)
  • En vegetarisk buljongtärning (efter smak)
  • Sötsursås 2 msk, Ketchup 1 msk, tomatpuré 1 msk

 

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och skiva moroten. Stek ingredienserna i en tjockbottnad kastrull/ vid stekpanna i oljan. Rör om då och då. Efter cirka 10 minuter på medelvärme tillsätt de hackade champinjonerna samt kryddorna. Lägg sedan i den tinade spenaten och stek lite till. Se till att röra i såsen med jämna mellanrum och häll därefter i de krossade tomaterna, den söndersmulade buljongtärningen, sötsur sås, ketchup, tomatpuré, de sköljda linserna och grädden. 

Rör om och låt allt puttra ca 10-15 minuter till. Tillsätt eventuellt lite redning och extra vatten för att dryga ut såsen. Varva därefter sås och lasagneplattor i lager. Börja med lite sås i botten och avsluta med sås över det översta lagret av plattor så att det blir tre lager sås och två lager plattor, toppa med ost. Skulle det bli sås över kan du spara den till en annan pasta rätt. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter på 220 grader i en ugnsfast form (ca 25 x 35 x 5 cm). Om lasagnen är lite lös kan du låta den stå kvar i ugnen på eftervärmen en stund. Servera med en grön sallad och något gott att dricka till. Smaklig måltid!

Åsikter och kommentarer

Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?
UTVALDA INLÄGG
SENASTE NYHETERNA
MEST LÄSTA FÖRFATTARE
Visited 60 times, 34 visit(s) today

Gilla detta:


Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa