Mat & Klimat

Nästa generations husdjursfoder - insekter, ärter och odlat muskött?

På bilden syns mikrobiologen Shannon Connor, VD för nystartade Because Animals, som har tagit fram en foderprodukt gjord på "odlat muskött". (Foto: Because Animals)

5 september 2021

Våra fyrbenta vänners matvanor leder till allt större påverkan på klimat och miljö, och under pandemin har antalet hushåll med hund och katt ökat dramatiskt. Samtidigt börjar allt fler företag profilera sig inom alternativa proteinkällor som växt- och insektsbaserade foder men även cellbaserat foder i form av odlat “muskött”.

Under pandemins hemmadagar är det många hushåll som valt att utöka familjen med hund eller katt som sällskapsdjur. Antalet hushåll med husdjur i Sverige har ökat dramatiskt, vilket i sin tur lett till klirr i kassan för foderbranschen. Men det som framförallt driver tillväxten är att djurägarna i allt större grad handlar premium- och engångsprodukter med högre vinstmarginal för foderbolagen.

Det forskas och debatteras mycket kring vad vi människor stoppar i oss och hur det påverkar planeten, medan husdjurens matkonsumtion ibland hamnat i skymundan. Ändå står den globala foderproduktionen för husdjur  enligt en studie för över 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter, och tar upp en yta lika stor som Sverige, och då har forskarna endast räknat in torra foderprodukter. Studien visade även att hälften av fodret i snitt består av åkergrödor som majs, ris och vete, medan resten bestod av slaktrester, fisk och andra animalier.

Om foderindustrin var ett land skulle den vara världens 60:e största utsläppare, och om trenden mot allt fler husdjur i länder som Kina står sig kommer utsläppen fortsätta att öka dramatiskt. 2017 var den globala foderbranschen värd 94 miljarder dollar, och i Kina ökade den med 100 procent förra året.

 

Många vill ge hunden köttfritt foder

Det här har fått många hund- och kattägare att snegla på alternativa foder till sina djur, särskilt bland de som själva äter växtbaserat eller flexitariskt. I en kanadensisk studie från 2019 uppgav 27 procent av tillfrågade veganer att de ger sina hundar växtbaserad mat, och många fler var villiga att göra det om de kunde vara säkra på att det var säkert och hälsosamt för hunden. Det totala antalet hundägare som gav sina djur växtbaserad mat var 1,6 procent. 

– Tidigare studier har också visat att djurägare ofta har en tendens att ge liknande kost som de själva anammar. Så även om endast en liten andel av djurägare idag ger växtbaserad mat till sina husdjur, så är det säkert så att intresset kommer att öka framöver, säger rapportens huvudförfattare Dr. Sarah Dodd.

Antalet märken med köttfritt hundfoder ökar på marknaden; i Sverige finns till exempel Green Petfood och Greenwoods. Internationella storspelare är bland andra V-dog, Benevo och Wild Earth. Dessa alternativa foder kan exempelvis vara insektsbaserade, eller ha baljväxter eller jästsvampar som huvudingrediens.

Men är det säkert att ge sin hund köttfri mat? Hundar är omnivorer och kan därmed tillgodogöra sig näring från många olika typer av mat, men det är viktigt att fodret är noggrant komponerat så att det håller en god näringsprofil. En studie från 2016 visar till och med på flera fördelar med en köttfri kost för hundar, som förbättrad päls, minskad förekomst av allergier och övervikt med mera. En annan studie tittade på tävlingshundar, som efter 16 veckors växtbaserad kost fortsatte att prestera ohämmat.

Green Petfoods “Veggie Dog” – ett av många vegofoder anpassade för hundar

 

Katter är känsligare…

Katter är å sin sida strikta karnivorer, vilket gör en övergång till grönare alternativ mer riskabel. De har ett högt behov av specifika näringsämnen som taurin, arginin och vissa fettsyror och vitaminer, berättar Emma Ivarsson, universitetslektor i nutrition på SLU. Det finns idag flera växtbaserade kattmatsmärken på marknaden, men det är inte säkert att dessa innehåller allt det som katten behöver.

– När man komponerar foder för katt är det viktigt att alla dess näringsbehov täcks, det går att täcka näringsbehoven med växtbaserade råvaror, men då kommer det behövas tillsättas specifika syntetiskt framställda tillskott i fodret så som specifika aminosyror,

Men det är inget en kattägare normalt gör själv, fortsätter hon, utan det krävs en stor kunskap om kattens näringsbehov och vilka tillskott som behövs för att täcka dessa.

2011 beslutade länsstyrelsen i Värmland tillsammans med Jordbruksverket att vegankost inte uppfyller djurskyddslagens krav i fallet med en person som ville sälja kattungar under villkoret att de skulle ges köttfritt foder.

 

Odlat muskött – framtidens kattmat?

Men nu är en ny sorts foder under utveckling som är slaktfritt och som kan komma att utgöra en viktig del av framtidens kattmat; nämligen odlat muskött. Det är amerikanska Because Animals som har tagit fram ett labbodlat foder gjort på stamceller från vanliga möss. Stamcellerna togs från en del av djurens öron, och nu, två år senare, lever de hemma hos företagets anställda och uppges vara vid god hälsa.

Enligt rapportering från CNBC har företaget samlat in 6,7 miljoner dollar från bland annat Draper Associates och norska livsmedelsjätten Orkla. Because Animals presenterade sin första produkt vid SuperZoo häromveckan – en av de största mässorna inom husdjursmat i världen.

Enligt Emma Ivarsson på SLU är det viktigt att det fortsätter att forskas kring dessa alternativa foder och huruvida de täcker kattens näringsbehov.

– För nya råvaror som odlat kött eller insekter är det viktigt först värdera hur näringsinnehållet förhåller sig till kattens behov och sedan är studera hur katten kan utnyttja näringsämnena.

 

(Foto: Because Animals)

 

Förhoppningen kring labodlat kött som alternativ för både människor och djur är mycket stark bland investerare och företag runtom i världen, men branschen är ännu i sin linda, och ännu är det ingen som börjat massproducera dessa produkter. Några framstående företag inom branschen är Eat Just, Shiok Meats, Future Meat och Good Meat

Det labodlade köttet är slaktfritt och produktionen är möjligen lättare att kontrollera, men huruvida processen är mer klimat- och miljövänlig än traditionell djuruppfödning återstår att se. En Oxfordstudie i ämnet kom fram till att osäkerhetsfaktorerna är för många för att göra en bedömning i dagsläget. Mycket handlar om hur energieffektivt det labodlade köttet blir att producera i stor skala. En av fördelarna med Because Animals odlade muskött är att även mediumet som det odlas i är växtbaserat, till skillnad från många andra företag som odlar i fosterserum från nötkretur.

Mat & Klimat

 

 

Alger som mat. Intervju med Fredrik Gröndahl, KTH

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

amazon
Klimat
IPS Inter Press Service

Brasiliens regering dolde siffror om ökad skövling i Amazonas

Strax innan det stora klimatmötet i Glasgow kom nya siffror som visar att skogsskövlingen i Amazonas ökade med nästan 22 procent under förra året. Men Brasiliens regering valde att inte publicera uppgifterna innan mötet var över.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Rapport: Klimatkrisen ökar risken för matrelaterade sjukdomar

Ett förändrat klimat med högre temperaturer och mer extremväder kan leda till att förekomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer ökar. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny riskprofil som undersöker hur olika livsmedelskategorier kan komma att påverkas.

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?