Mat & Klimat

Pandemin tvingar Delhis fattiga att återgå till smutsig energi

Pandemin har tvingat runt 5 miljoner Delhibor att gå över till smutsiga bränslen som ved och torkad dynga på grund av pandemins nedstängningar och den ekonomiska krisen (Foto: Anish Kumar, Unsplash)

26 april 2021

Coronakrisen har avslöjat många sidor av den omfattande fattigdomen i den indiska huvudstaden. En tydlig effekt är att så många inte längre haft råd att köpa gasol, utan tvingats att gå tillbaka till att elda med ved och torkad dynga i sina hem.

Enligt en ny rapport från miljöorganisationen Chintan lever många av de fattiga i Indiens storstäder under sämre förhållanden än de fattiga på landsbygden. Detta eftersom de ofta bor under ohälsosamma förhållanden – som bland annat hänger samman med att de tvingas elda med biomassa i sina trånga bostäder.

Enligt rapporten är 36 procent av Delhis låginkomsthushåll beroende av ”smutsiga” bränslen för sina hushållsbehov. Av huvudstadens 20 miljoner invånare bor närmare en tredjedel i undermåliga bostäder, enligt officiella beräkningar.

 

Miljontals människor går över till smutsiga bränslen

Studien visar att de nedstängningar som hittills har genomförts under pandemin lett till att nästan hälften av Delhis fattigaste invånare tvingades gå över till att använda sig av traditionella bränslen. Det motsvarar fler än fem miljoner människor, som på grund av lägre inkomster inte längre hade råd att köpa gasol.

Studien visar också att familjernas inkomster har en avgörande betydelse. När nedstängningarna hävdes kunde många familjer återgå till att använda sig av gasol igen.

Rapportförfattarna konstaterar dock att stadens fattiga behöver få tillgång till gratis eller subventionerad gasol – annars är riskerna stora att de åtminstone delvis kommer att fortsätta att använda sig av smutsiga bränslen, trots att dessa förorsakar höga nivåer av hälsofarlig inomhusrök.

Enligt Chintan har stadens fattigaste hushåll inte råd att spendera mer än motsvarande 50 kronor i månaden på gasol, och behöver därför få tillgång till stöd.

– Nedstängningarna har försvagat människors ekonomi så djupt, men ingen har agerat för att förbättra Delhis rykte om att vara den stad i världen som har störst problem med smog, säger Jonathan Cushing, som är chef för organisationen Transparency Internationals globala miljöarbete.

Ranjit Devraj/ IPS

 

Se även: Forskare: Vattenfrågan nyckeln till fred runt Tchadsjön

Se även: Vattenfrågan avgörande för den framtida tillgången på mat

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska