Mat och Klimat

RECEPT
Mjölksyrejäst mat – näring för kropp och tarmflora

RECEPT
Mjölksyrejäst mat – näring för kropp och tarmflora

Tycker du om denna artikel?

I vår moderna värld har många av oss glömt bort de traditionella konserveringsmetoderna som våra förfäder använde. Mjölksyrajäsning, en metod som är lika gammal som den är briljant, är ett av dessa glömda arv. Förutom att det förlänger hållbarheten på grönsaker, skapar det mat som är en ren gåva till våra tarmbakterier och vår hälsa.

Tarmflorans roll i vår hälsa

Forskning visar allt tydligare att en hälsosam tarmflora är avgörande för vår allmänna hälsa. Våra tarmbakterier spelar en nyckelroll i att reglera immunförsvaret, matsmältningen och till och med vår mentala hälsa. Tyvärr har dagens raffinerade och köttdominerade kostvanor en destruktiv inverkan på denna känsliga bakterieflora. Studier har påvisat att köttätare ofta har en mindre mångfald i sin tarmflora jämfört med veganer, vilket kan bidra till kroniska inflammationer och sjukdomar.

Mjölksyrejäsning hjälper till att återställa denna balans genom att tillföra goda bakterier, som naturligt främjar en hälsosam miljö i tarmen. Dessutom är det en metod som är både enkel, billig och hållbar – perfekt för den som vill leva hälsosamt utan att tumma på plånboken.

Surkål – en skatt i köket

Ett av de enklaste och mest populära exemplen på mjölksyrejäsning är surkål. Surkål är inte bara fantastiskt gott, det är också en källa till probiotika som stärker tarmen. Dessutom har surkål en imponerande hållbarhet. Medan färsk kål ofta vissnar efter ett par veckor i kylskåpet, kan surkål hålla sig fräsch i månader. Våra förfäder visste vad de gjorde när de alltid hade en burk surkål till hands i sina kök.

Jag älskar att inkludera surkål i mina matlagningskurser. Vissa deltagare är lite nyfiket skeptiska först men blir överraskade av hur mycket de faktiskt tycker om det. Det är en fantastisk känsla att se hur denna enkla rätt väcker nyfikenhet och inspirerar fler att prova på mjölksyrejäsning hemma.

Så här gör du din egen surkål

Att göra surkål är lättare än du tror, och allt du behöver är kål, salt och lite tålamod. Såhär enkelt är det:

  • Finhacka ett kålhuvud eller riv med osthyvel
  • Tillsätt 15–20 g jodfritt salt (ungefär 1,5–2,0 procent av vikten på kålen), vilket motsvarar ca 1,5–2,0 matskedar
  • Massera kålen så att all vätska släpper, tillsätt smakämnen som 1-2 matsked kummin och enbär
  • Packa in den i en glasskål och låt stå i rumstemperatur i ungefär 2 veckor.

 

Klart! Enkelt eller hur?

Och surkål är faktiskt så himla gott och fräscht att äta, hos mig äter jag det till allt: grytor, gratänger, burgare, soppor, i sallader!

Surkål är inte bara en hälsobomb utan också ett fantastiskt sätt att ta vara på råvaror och minska matsvinn. Det är sorgligt att denna traditionella metod nästan har försvunnit från våra hem, men det är aldrig för sent att återuppliva den och det är något som jag brinner för att hjälpa fler att upptäcka. Därför planerar jag att hålla i en workshops där man får lära sig att fermentera sina egna grönsaker. Tillsammans kan vi skapa ett nytt kapitel för mjölksyrejäsningens historia och ge tarmfloran den kärlek den förtjänar. Testa så får du se!

Mjölksyrejäst mat – näring för kropp och tarmflora
Mjölksyrejäst mat – näring för kropp och tarmflora

 

Skulle du vara intresserad av en sådan kurs kan du kontakta mig på Matlagningskurser – Plant Powered Life

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

MEST LÄSTA FÖRFATTARE

Visited 93 times, 19 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa