Mat och Klimat

Njutningsbara jordgubbar och smultron fullproppade med nyttigheter

Tycker du om denna artikel?

Jordgubbar innehåller järn och rikligt med antioxidanter. I jordgubbar finns även C-vitaminer som ökar produktionen av kollagen, vilket i sin tur skyddar mot UV-strålar från solen.  Jordgubbar tillhör också antiinflammatorisk kost eftersom bären har inflammationshämmande egenskaper.

Jordgubbar passar perfekt att toppa frukosten med, ha i utsökta desserter, dekorera sommartårtan med eller varför inte bara äta de delikata bären som de är.

Innan jordgubbarna kom till Sverige runt 1850 odlades flera olika smultronsorter som var eftertraktade som både delikatess att äta och i medicinskt syfte.

Smultron är otroligt berikade med antioxidanter och är med allt nyttigt de innehåller är de som små koncentrerade jordgubbar. Bären har också alagsyra som stärker immunförsvaret och därmed kan motverka cancer.

Smultron är enligt allmän kännedom vätskedrivande, men anses även inom folkmedicinen att ha en god verkan mot diarré. Inom örtmedicin har länge smultronsblad använts genom att göra örtte. Att göra örtte på smultronsblad görs på följande vis: Koka upp en halv liter vatten och häll det över smultronsbladen. Låt drycken stå och dra i ungefär 15 minuter och sedan silas den.

Skenfrukten smultron och deras blad är bra hjälp vid hudutslag, värk och njurbesvär.

Till midsommar kanske det skulle kunna passa med smultrontårta eller en smultronpaj. Det är också en trevlig tradition att plocka solmogna smultron och trä dem på ett strå.

Jennifer Andersson

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 338 times, 195 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa