Mat och Klimat

RECEPT
Scrambled Tofu – Ett djurvänligt och hälsosamt alternativ till ägg

RECEPT
Scrambled Tofu – Ett djurvänligt och hälsosamt alternativ till ägg

Tycker du om denna artikel?

Jag har ett litet gäng höns hemma på tomten som jag tycker oerhört mycket om. De går runt och pickar på gräsmattan hela dagarna och kommer fram för att äta ur handen när man erbjuder deras favoritföda: solroskärnor. De är fantastiskt söta och mysiga djur som förtjänar att leva sina liv i frihet. Tyvärr är verkligheten en helt annan för de miljontals höns som lever i äggindustrin, där djur ses som produkter snarare än levande varelser.

Höns i äggindustrin tvingas leva under oetiska förhållanden och vad många inte vet är att miljontals tuppkycklingar avlivas årligen eftersom de inte anses vara ”lönsamma”. Det här är en industri som jag verkligen inte vill stötta – inga djur ska behöva ha det så.

Dessutom är ägg inte heller någon vidare hälsosam föda. De saknar helt fibrer, något vi alla bör äta mer av, och är i stället fulla av mättat fett och kolesterol, sånt där som inte bidrar till en god hälsa. 

Så varför inte testa detta fantastiska recept på scrambled tofu istället? Det är väldigt gott, lätt att laga och helt fritt från de nackdelar som ägg medför! Dessutom man kan göra så många olika spännande rätter på denna enkla, smaklösa, vita klump!   

Fördelarna med tofu – En näringsrik och hållbar proteinkälla

Tofu är inte bara otroligt mångsidigt i matlagning utan också en riktig näringsbomb. Det är gjort på sojabönor och är en komplett proteinkälla, vilket innebär att det innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver.

Hälsofördelar:

  • Proteinrikt: Perfekt för att bygga och reparera kroppens vävnader, oavsett om du är träningsentusiast eller bara vill ha en näringsrik måltid.
  • Rikt på kalcium: Tofu är rikt på kalcium som är ett viktigt mineraler för benhälsa och blodproduktion.
  • Hjärthälsa: Tofu är fritt från mättat fett och kolesterol och kan bidra till att sänka LDL-kolesterol (det ”dåliga” kolesterolet).

 

Miljöfördelar:

  • Tofu är en av de mest hållbara proteinkällorna. Jämfört med animaliska proteiner kräver produktionen av tofu betydligt mindre vatten, mark och energi, och den genererar mycket mindre växthusgasutsläpp. Att välja tofu istället för ägg eller kött är ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan.

 

Mångsidighet i köket:
Tofu är som en kameleont i matlagningen – den kan ta upp smaker från kryddor och marinader, vilket gör den perfekt för allt från scrambled tofu och grytor till efterrätter och smoothies.

Här kommer ett perfekt frukostförslag med just tofu som huvudingrediens!

 

Scrambled tofu med gurkmeja och Kala Namak

 

Ingredienser (för 2 portioner):

  • 200 g fast tofu
  • 1 msk olivolja eller vatten för stekning
  • 1 tsk gurkmeja (för den vackra gula färgen)
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1/4 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk svart salt (kala namak) – för den ägglika smaken (saknas den, använd vanligt salt)
  • 1 msk näringsjäst (valfritt, för extra umami)
  • 2 msk växtbaserad mjölk eller vatten
  • En nypa svartpeppar
  • Färsk gräslök eller persilja för garnering

 

Instruktioner:

  1. Smula tofun med händerna eller med en gaffel tills den får en konsistens som påminner om äggröra.
  2. Hetta upp olivoljan eller vattnet i en stekpanna på medelvärme.
  3. Tillsätt gurkmeja, paprikapulver, lökpulver och vitlökspulver i stekpannan och rör runt så kryddorna får rostas lätt.
  4. Lägg i den smulade tofun och blanda väl så att den täcks av kryddorna.
  5. Häll i växtbaserad mjölk eller vatten och rör om för att få en krämig konsistens.
  6. Låt tofun steka i 3–5 minuter och tillsätt kala namak samt svartpeppar mot slutet. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
  7. Servera på direkten, gärna med rostat bröd, avokado och färska grönsaker.

Njut av en frukost som är lika god som den är snäll mot djur, miljö och din hälsa! 🌱✨

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Ett svar på ”Recept Scrambled Tofu – Ett djurvänligt och hälsosamt alternativ till ägg

  • Mari-Anne Jönsson

    Väldigt gott och lättlagat. Kala Namak är gott till rätter med havregrädde. Brukar använda gul lök som steks lätt innan grädde tillsätts.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett svar på ”Recept Scrambled Tofu – Ett djurvänligt och hälsosamt alternativ till ägg

  • Mari-Anne Jönsson

    Väldigt gott och lättlagat. Kala Namak är gott till rätter med havregrädde. Brukar använda gul lök som steks lätt innan grädde tillsätts.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 162 times, 162 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa