Mat och Klimat

Naturen bjuder
just nu på nyttiga blåbär och
vilda hallon

Tycker du om denna artikel?

Nu är det högsäsong för att fylla förrådet med blåbär från skogens givmilda skafferi och berikade vägkanter med vildvuxna hallon.

Blåbär innehåller vitaminerna A, B6, C och E, men även mineralerna magnesium, kalcium, kalium, järn och fosfor. Blåbär anses kunna motverka Parkinson, Alzheimer och cancer.

Bären är även kända för att kunna förbättra synen, och motverka ögonsjukdomen gråstarr.

Tack vare de höga halter av näring, mineraler och vitaminer som finns i blåbär hjälper detta till att skydda mot hjärt-och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Blåbär anses också vara blodsockerstabiliserande eftersom de innehåller fibrer som håller blodsockret på en jämn nivå, och kan förebygga diabetes samt viktökning.

Hallon innehåller ellagsyra som enligt forskare är ett skyddsämne mot cancer. Frukten (för konstigt nog är hallon en frukt och inte ett bär) stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer. Hallon har även massor av fibrer, järn, kalcium och C-vitamin. Dessutom innehåller de ämnet hallonketon som enligt studier sägs kunna öka fettförbättringen, och även påverka ämnesomsättningen. Hallon har också höga halter av naturligt pektin som hjälper till att hålla ett balanserat kolesterol. Om du har drabbats av en förkylning även på sommaren, då kan du lindra förkylningens framfart genom att äta några hallon.

Både blåbär och hallon kan användas i bakverk, desserter, som toppning på frukosten eller varför inte bara äta dem som de är. Det går även att koka sylt och ett tips är att ha bären som fyllning i bullar, har själv testat och resultatet blev över förväntan med dessa friska smaksättare.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 24 times, 7 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa