SD tar strid mot vegetarisk skolmat - “Inte värt att offra köttet”

Ted Bondesson, SD, tycker det är fel att skolköken tar in nya rätter bara för att de är vegetariska. (Foto: City Church Christchurch, Unsplash)

I ett flertal kommuner har Sverigedemokraterna agerat för att stoppa de nya vegetariska rätter som har börjat serveras i skolorna. En av dessa kommuner är Eslöv, där partiet vill få bort det man anser vara konstiga rätter som de flesta elever inte känner igen. Men partiets gruppledare Ted Bondeson vill inte peka ut någon specifik vegetarisk rätt som han anser borde plockas bort från menyn. 

– Det som är fel är att man tar in nya rätter bara för att de är vegetariska. Vi vill fortsätta ha den variation på maten som vi har haft traditionellt, och med alla näringsämnen inklusive kött, säger Bondeson.

Att vid enskilda tillfällen servera traditionella helt vegetariska rätter, som till exempel pannkakor, ser Bondeson inget problem med. Däremot reagerar han över att det är för ofta det är helt vegetarisk mat, och att vegetariska alternativ smugit sig in och ersatt traditionella kötträtter som korv och köttbullar.

– Det blir inte samma rätt. Alla som provat på vegetarisk korv känner att det är en helt annan rätt än köttkorv, säger Bondeson.

 

“Miljövinsterna är små”

Sverigedemokraterna menar att miljövinsterna med att övergå till vegetarisk mat är obetydliga, om de ens finns.

– Det är inte värt att offra köttet för så små miljöeffekter. Jag är inte helt säker på att vårt förslag ens är sämre för miljön, eftersom vi i vårt förslag istället fokuserar på att maten ska vara lokalproducerad så att transporterna kan minska, säger Bondeson. 

Bondeson pekar vidare på att även vegetarisk mat kan orsaka stora miljöproblem.

– Många av de vegetariska alternativen är dessutom gjorda av soja, och titta vilka enorma miljöproblem sojaproduktionen i Brasilien orsakar, med den regnskog som skövlas och de giftiga bekämpningsmedel som används.

Att sojaproduktionen i Brasilien är ett gigantiskt problem är något som också bland annat Naturskyddsföreningen lyfter fram. Brasilien är den största sojaexportören i världen, och landets sojaodlingar upptar efter de senaste årens snabba utökning 822 miljoner hektar mark, en yta stor som hela Tyskland. Den allra mesta sojan används dock inte till vegetarisk mat, utan för att föda upp kycklingar och nötkreatur. Men att en övergång till mer vegetariskt mat därför minskar behovet av soja är inte ett resonemang som Bondeson håller med om nödvändigtvis måste stämma. 

– Det beror på hur du väljer att utfodra djuren, säger Bondeson. 

 

Minskar matsvinn

När Sverigedemokraterna i Varberg tidigare presenterade förslag om att minska antalet vegetariska dagar i skolan angav förvaltningen i kommunen att ur matsvinnsperspektiv är det en fördel med vegetarisk mat, eftersom inte lika mycket mat slängs de dagar det är helvegetariskt. Men Bondeson menar att det som kan tyckas vara en positiv effekt kanske snarare är ett problem.

– Man ska motverka matsvinn. Men det kan ju vara så att det kastas mindre mat när det är vegetariskt för att eleverna lägger för sig mindre när det inte gillar maten, och istället går hungriga.

 

Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Recept
Redaktionen

Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Miljö
IPS Inter Press Service

Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Klimat
IPS Inter Press Service

FN: Nya åtgärder krävs för att skydda världens skogar

Pandemin har inneburit ytterligare ett hot mot arbetet för att skydda världens skogar – men krisen har också satt ljuset på hur viktig frågan är. Det som krävs nu är starkare åtgärder, konstateras i en ny FN-rapport.

Translate »