Mat och Klimat

Regeringen gör en miss och miljörörelsen borde utnyttja det

Tycker du om denna artikel?

Igår presenterade regeringen sin höstbudget, med minskad reduktionsplikt som nyckel för att sänka bensin- och dieselpriser. I budgeten gör de också en prognos om utvecklingen av utsläpp de kommande åren.

Till följd av beslut som fattats sedan den 1 juli 2022 fram till och med 1 juli 2023 beräknas utsläppen öka med 3,6–6,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2030. Det beror framför allt på förslaget om sänkningen av reduktionsplikten.

Regeringen: Budgetpropositionen för 2024

Regeringen tror att utsläppen från transporter styrs av nivån på reduktionsplikten.

Regeringen har fel.

Nyförsäljningen av elbilar drivs framförallt av kostnaden för att tillverka batterier.

Jag har tagit upp det vid flera tillfällen, när Mobility Sweden och andra bedömare prognosticerat att försäljningen av elbilar kommer minska. I jämförelse med priset på batterilagring har svenska regleringar ganska liten betydelse.

Elbilar kommer fortsätta ta över bilförsäljningen och som en konsekvens av det kommer utsläppen från bilar att minska. Även om försäljningstakten går ner ökar andelen elbilar.

According to a report by researchers at the UK’s University of Exeter, price parity for battery-electric vehicles is as little as one year away in Europe, two years in China and three years for medium-sized cars in the US.

Priset på elbilar styrs av den globala utvecklingen av batterilagring. När batteripriserna sjunker så sjunker även priset på elbilar. Denna dynamik har varit övertydlig i många år men folk märker det först nu när elbilspriset närmar sig priset för bensinbilar.

Dags att visa allmänheten hur elbilen tar över

Just nu är det öppet mål för miljörörelsen att ta upp detta och visa att regeringen inte förstår verkligheten. Utsläppen från personbilar kommer minska de kommande åren och den som är först att uttala det kommer ha rätt och åtnjuta allmänhetens förtroende.

Källor

 

RIKARD LINDE

Författaren driver Grow Sverige, som regelbundet analyserar utvecklingen för vindkraft, solenergi, batterier och vätgas.
www.growsverige.se

 

 
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 265 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa