Mat & Klimat

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

10 maj 2022

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

 

Sker långt borta

Klimatförändringarna är inte något som händer i framtiden, de har börjat i stor skala. Det senaste tydliga exemplet är den enorma värmeböljan i Indien och vi har sett exempel på liknande händelser varje år nu de senaste åren. Detta är ganska extremt och sker vid 1,1 grads global uppvärmning som vi har just nu. Når vi 2-3 grader (vilket vi absolut gör med nuvarande otillräckliga insatser) kommer event som dessa i Indien att framstå som mycket milda.

Från svenskt perspektiv har vi än så länge haft förmånen att se dessa mer extrema och storskaliga händelser som något som händer ”där borta” och de flesta bryr sig därför inte om klimatet i Sverige. Eller åtminstone inte nog för att själva vilja ändra sig och sin livsstil. Det drabbar ju inte oss!?

Sverige kommer även fortsatt vara bland de länder i världen som klarar sig relativt bra från de direkta klimatförändringarna, för svensk del är det inte dessa jag är mest orolig för. Det är de indirekta.

 

Vart ska alla ta vägen?

När de människor som bor på den del av jorden som inte längre blir beboelig för att det inte längre går att odla mat och då de allt längre och hetare värmeböljorna gör det omöjligt att leva där. Vad händer då? Kommer de människorna vara kvar där då? Vi pratar om miljarder människor som kommer sättas på flykt. Norrut. För vår del pratar vi om norra Afrika och södra Europa som kommer bli mer eller mindre obeboeligt. Norra Europa kommer att vara attraktivt.

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder.

Det är detta jag är mest orolig för för svensk del. Detta är händelser inom vårt århundrade när mina barn och eventuella barnbarn ska leva sina vuxna liv. I krig.

 

 

Eller så gör vi något åt detta. På allvar. Då handlar det inte om att sopsortera, byta till elbil och sätta upp några nya vindsnurror (eller kärnkraftverk för den delen). Det handlar om att omgående minska konsumtionen, drastiskt. Det är bara det som ger riktigt stora minskningar av utsläppen på kort tid.

Det är detta decennium vi måste bryta kurvan då klimatförändringarna annars hinner nå tipping points och blir självförstärkande.

Därför krävs nu kraftfull politik för att minska konsumtionen i alla rika länder. Sverige har goda förutsättningar att gå före och visa vägen. Som individ kan du börja idag.

 

Hur vill du att dina barns framtid ska vara?

 

Carl Einerfors

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.