Mat och Klimat

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Sker långt borta

Klimatförändringarna är inte något som händer i framtiden, de har börjat i stor skala. Det senaste tydliga exemplet är den enorma värmeböljan i Indien och vi har sett exempel på liknande händelser varje år nu de senaste åren. Detta är ganska extremt och sker vid 1,1 grads global uppvärmning som vi har just nu. Når vi 2-3 grader (vilket vi absolut gör med nuvarande otillräckliga insatser) kommer event som dessa i Indien att framstå som mycket milda.

Från svenskt perspektiv har vi än så länge haft förmånen att se dessa mer extrema och storskaliga händelser som något som händer “där borta” och de flesta bryr sig därför inte om klimatet i Sverige. Eller åtminstone inte nog för att själva vilja ändra sig och sin livsstil. Det drabbar ju inte oss!?

Sverige kommer även fortsatt vara bland de länder i världen som klarar sig relativt bra från de direkta klimatförändringarna, för svensk del är det inte dessa jag är mest orolig för. Det är de indirekta.

Vart ska alla ta vägen?

När de människor som bor på den del av jorden som inte längre blir beboelig för att det inte längre går att odla mat och då de allt längre och hetare värmeböljorna gör det omöjligt att leva där. Vad händer då? Kommer de människorna vara kvar där då? Vi pratar om miljarder människor som kommer sättas på flykt. Norrut. För vår del pratar vi om norra Afrika och södra Europa som kommer bli mer eller mindre obeboeligt. Norra Europa kommer att vara attraktivt.

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder.

Det är detta jag är mest orolig för för svensk del. Detta är händelser inom vårt århundrade när mina barn och eventuella barnbarn ska leva sina vuxna liv. I krig.

Eller så gör vi något åt detta. På allvar. Då handlar det inte om att sopsortera, byta till elbil och sätta upp några nya vindsnurror (eller kärnkraftverk för den delen). Det handlar om att omgående minska konsumtionen, drastiskt. Det är bara det som ger riktigt stora minskningar av utsläppen på kort tid.

Det är detta decennium vi måste bryta kurvan då klimatförändringarna annars hinner nå tipping points och blir självförstärkande.

Därför krävs nu kraftfull politik för att minska konsumtionen i alla rika länder. Sverige har goda förutsättningar att gå före och visa vägen. Som individ kan du börja idag.

Hur vill du att dina barns framtid ska vara?

Carl Einerfors

 

SENASTE NYHETERNA

Visited 30 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa