Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Sagt om den här smörgåstårtan:

Person 1: ”Det är absolut den godaste smörgåstårta jag någonsin ätit.”

Person 2: “Det är sådana här stunder man känner att livet är värt att leva.”

Person 3: “Kan jag få receptet?”


Javisst person 3 och alla andra intresserade, här är hela receptet för två smörgåstårtor som räcker till cirka 16 personer. Alla ingredienser brukar finnas på en vanlig stormarknad.

Förbered tårtan dagen innan så smakar den bäst, men garnera först någon timme innan servering, så att garneringen förblir krispig och fräsch.

 

 

Dag 1 – montera

  1. Hitta två serveringsbrickor som får plats i kylen. Täck brickorna med smörgåspapper.
    2. Gör alla fyllningarna enligt nedan. Häll gärna i mer vegangrädde i fyllningarna.
  2. Skär noga bort brödkanterna på alla bröd. Lägg ut ett lager av landgångsbrödet på ungefär 3/4-del av vardera brickan.
  3. Lägg ut hälften av fyllning 3 på vardera brickan.
  4. Upprepa punkt 3 och 4 med fyllning 2 och 1.
  5. Lägg ut det sista lagret med landgångsbröd. Täck både topp och sidor av

smörgåstårtorna med ett jämnt lager av så mycket majonnäs att inget syns under majonnäsen. Det vanligaste misstaget med smörgåstårtor brukar vara att dom blir för torra.

  1. Slå in smörgåstårtorna i plastfolie innan du ställer in dom i kylen för att dra över natten.

 

Fyllning 1 (översta lagret)

1,5 dl bostongurka

250 gram vegansk majonnäs

6 dl fint rivna eller grovt mixade morötter

1 gul lök, finhackad och fräst i olja

Svart- eller vitpeppar

1 tsk örtsalt

Blanda alla ingredienser i en skål.

 

Fyllning 2 (mellanlagret)

500 gram skivade champinjoner

1 stor finhackad gul lök

1 dl rapsolja

Svartpeppar

2 msk grillkrydda

2,5 dl vegansk grädde

1⁄2 msk äppelcidervinäger

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk sojasås

Stek champinjoner och lök i oljan i 20 min. Krydda under tiden. Häll i grädden och koka upp. Tillsätt därefter vinäger, sojasås och vitlök.

 

Fyllning 3 (bottenlagret)

3 finhackade gula lökar

2 msk olivolja

4 dl kokta linser

2 dl kokta kikärtor

0,8 dl solrosolja 

3 msk chilisås eller tomatpuré

2 msk buljongkoncentrat

Klippt dill

Fräs löken i olivoljan. Mixa linser, kikärter, lök, solrosolja och chilisås väl, och häll det i en bunke. Blanda i dillen och smaka av med buljongkoncentrat.

 

Dag 2 – Garnera och servera

Här är det viktigt med bra färgkombinationer. Förslag på innehåll:

Tunna gurkskivor eller blad längs kanterna

Röd och svart tångcaviar

Halva cocktailtomater

Halva vindruvor

Klippt dill

Bonus: Ätbara blommor om det är den årstiden.

Det finns förstås mycket annat man också kan ha i en vegansk smörgåstårta, men just denna balans är noga utprovad som väldigt uppskattad. Smaklig måltid! 

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 211 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa