Mat och Klimat

Kostråden ska gynna folkhälsan, inte svensk köttindustri

Tycker du om denna artikel?

Livsmedelsverket bör stå fast vid sitt förslag om högst 350 gram rött kött per vecka och bortse från påtryckningar från LRF och den svenska köttindustrin. 

I en debattartikel uttrycker företrädare för LRF  oro över att Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd “inte avspeglar den politiska beställningen” om att ta hänsyn till svensk animalieproduktion. Kostrådens huvudsyfte är dock att främja folkhälsan genom vetenskapligt grundade rekommendationer, inte att gynna särintressen.

Sveriges nya kostmål av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket visar att vår nuvarande köttrika matkonsumtion ökar risken för sjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes, och står för 20 procent av svenskens växthusgasutsläpp. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenska kor 70 gånger mer växthusgaser än bönor.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan IARC ökar en daglig konsumtion av 50 gram processat kött risken för tjocktarmscancer med 18 procent. Världscancerfonden, världens ledande expertorganisation inom cancer, förespråkar en huvudsakligen växtbaserad kost.

LRF hävdar att köttproduktionen är avgörande för Sveriges krisberedskap. Men en studie från Oxford University, “Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers” visar att animalieproduktionen upptar 83 procent av världens odlingsmark men endast bidrar med 18 procent av kalorierna i vår kost. Detta extremt ineffektiva resursutnyttjande är ohållbart, särskilt i kristider när varje kalori räknas.

Under kriser kommer vi inte heller ha råd att konsumera kött, som kräver enorma resurser i form av bränsle, spannmål och baljväxter — resurser som vi själva kan använda för humankonsumtion. Dessutom är det animaliska jordbruket starkt beroende av importerat kraftfoder, vilket gör oss ytterst sårbara.

LRF hävdar att ”betesdjur bidrar positivt till biologisk mångfald”, men data visar att 94 procent av däggdjurens biomassa idag utgörs av lantbruksdjur och människor, där kor står för den största delen. Det är katastrofalt för den biologiska mångfalden. WWF:s rapport ”Living Planet 2024” visar att de flesta vilda djur har försvunnit sedan 1970-talet, vilket är en allvarlig indikation på att nuvarande jordbruksmetoder inte är hållbara.

Livsmedelsverket bör stå fast vid sitt förslag om högst 350 gram rött kött per vecka och bortse från påtryckningar från LRF och den svenska köttindustrin. Genom att främja en växtbaserad kost rik på fullkorn, grönsaker, frukt, bär, baljväxter, nötter och frön, samt genom att undvika konsumtion av animaliska produkter, kan vi avsevärt förbättra folkhälsan och värna livsmedelsberedskapen.

 

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 65 times, 29 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa