Mat & Klimat

Potatisodlaren Kimani Mwaniki i Elburgon i Kenya arbetar på sin åker, som han tack vare en digital satsning har kunnat plöja med en modern plog som är mer skonsam för marken. Foto: Justus Wanzala/IPS

Fram till nyligen var potatisodlaren Kimani Mwaniki i Kenya hänvisad till de tips han kunde få från en jordbruksexpert som ibland kom på besök. Numera är rådgivningen bara ett par klick bort i hans mobiltelefon.

När Kimani Mwaniki, 33, först hörde talas om en digital utbildning för bönder, tvekade han inte att hoppa på programmet. Målet var att få tillgång till hjälp som skulle kunna utöka hans skördar och därmed förtjänsterna på marknaderna i huvudstaden Nairobi.

Den unge bonden var tidigare beroende av den jordbruksrådgivare som då och då kom på besök och kunde lämna tips om hur han bäst kunde bruka sina fem hektar.

Numera kan dock Kimani Mwaniki med hjälp av en mobiltelefon snabbt få kontakt med både experter och andra bönder, som kan tipsa honom om olika metoder och när han ska odla och skörda sina grödor. Genom tekniken får han även tips om vilka tekniska hjälpmedel som finns, och om var han kan få tag på utrustningen.

Han säger att det har gett honom möjligheter att förbättra sitt jordbruk till låga kostnader – och att hans skördar har blivit betydligt större.

 

Vill stärka småböndernas ekonomi

De lokala myndigheterna står bakom satsningen, som är inriktad på att ge runt tre tusen småbönder möjligheten att förbättra sin konkurrenskraft genom att utveckla sina jordbruk. Genom den får deltagarna även hjälp att analysera sina jordar – genom att de kan skicka in prover som sedan analyseras.

Myndighetsföreträdare säger att målet är att småbönderna ska kunna stärka sina ekonomier, vilket i sin tur även ska utveckla de lokala samhällena som är beroende av jordbruket.

Många småbönder har förhållandevis höga produktionskostnader, men genom satsningen erbjuds bönder även möjlighet att hyra statliga jordbruksmaskiner till låga avgifter.

Kimani Mwaniki berättar att han genom programmet har kunnat hyra in en traktor och modern plog, som inte förstör jorden på samma sätt som traditionella plogar. Nu är förhoppningen att han ytterligare ska kunna öka produktiveten på sin åker.

Stephen Waithaka, som arbetar inom programmet, säger att ett av målen är att ge bönderna en möjlighet att använda sig av modernare maskiner, vilket i sin tur leder till både större och bättre skördar.

 

Digitalisering allt viktigare

Frågan om hur jordbruksmarker sköts har med tiden fått allt större uppmärksamhet. Och enligt Stephen Waithaka kan bönderna genom programmet få den hjälp de behöver för att använda sig av mer hållbara metoder.

Digitaliseringen av jordbruket har blivit en allt viktigare fråga i Kenya, konstaterar Harriet Tergat, som arbetar med frågan inom jordbruksorganisationen FTMA-Kenya.

Hon säger att de digitala tjänsterna har möjligheten att helt omforma jordbruket – bland annat genom att öka effektiviteten och minska böndernas produktionskostnader.

– Tekniken kan användas inom jordbruket även i andra delar av Afrika. Här finns en ung befolkning och de digitala verktygen kan få ett snabbt genomslag tack vare att många har tillgång till mobiltelefoner och internetuppkopplingar. Digitaliseringen ska ses som en möjlighet, inte som ett självändamål, säger Harriet Tergat.

Hennes organisation har bland annat lanserat en mobilbaserad tjänst där personer som äger traktorer kan få kontakt med bönder som är i behov av deras hjälp. Satsningen går under namnet ”Hello Tractor”, och har enligt Harriet Tergat utnyttjats av över 11 000 lokala småbönder.

Justus Wanzala / IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska