Mat och Klimat

Grönkålsalladen som överraskar – smakrik, krispig och full av näring!

Tycker du om denna artikel?

Baljväxter och mörkgröna bladgrönsaker – två riktiga näringsbomber som ofta nämns när det pratas om hälsosam mat. Men hur får vi in dem i vardagen på ett riktigt gott sätt? Här kommer en ämäääzing sallad som kombinerar båda!

En av de mest spännande hälsofrämjande ämnena i kål är sulforafan, en kraftfull antioxidant som har visat sig kunna stärka immunförsvaret, skydda mot vissa cancerformer och till och med förbättra kroppens avgiftningssystem. Sulforafan aktiveras när kålen finhackas eller tuggas ordentligt – vilket gör den här salladen extra bra för hälsan!

Jag har testat denna sallad många gånger på mina veganska matlagningskurser, och den blir alltid en favorit. Deltagarna brukar bli förvånade över hur gott rå grönkål faktiskt är – speciellt i kombination med fräscht äpple och citron. Många berättar efteråt att de börjat göra den hemma, vilket är det bästa betyget man kan få!

Så varför inte testa denna krispiga, näringsrika och mättande vintersallad redan idag?

Recept: Grönkålsallad med bönor och äpple

🥬 Ingredienser

  • 400 g kokta, blandade bönor
  • 2 äpplen
  • 200 g grönkål
  • 1/4 purjolök (ca 50 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

🥗 Gör så här

  1. Skölj och låt bönorna rinna av. Skär äpplena i tunna skivor.
  2. Skölj och strimla grönkålen och purjolöken fint.
  3. Blanda bönor, äpple, grönkål och purjolök i en skål. Riv ner vitlöken.
  4. Tillsätt citronskal, citronjuice, persilja, olja, salt och peppar. Blanda väl.

💡 Tips!
Massera gärna grönkålen med lite citronjuice och olivolja innan du blandar ihop salladen – det gör den extra mjuk och smakrik!

Denna sallad är perfekt som en lätt lunch, ett fräscht tillbehör eller en matig middag med en bit surdegsbröd till. Dessutom håller den sig bra i kylen och smakar nästan ännu bättre dagen efter!

Åsikter och kommentarer

Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?
UTVALDA INLÄGG
SENASTE NYHETERNA
MEST LÄSTA FÖRFATTARE
Visited 126 times, 126 visit(s) today

Gilla detta:


Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa