Mat och Klimat

Momsverktyget avgörande för EU:s klimatkamp och våra barnbarns framtid

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Även om vintern 2023 i Sverige var normal, visar de senaste årens globala temperaturer en skrämmande trend av snabb uppvärmning. Klimatpolitiken bestäms till stor del i EU, och sommarens EU-val blir därför avgörande. Vi måste välja representanter som engagerat och kraftfullt står upp för en hållbar framtid för oss och våra barnbarn.

Klimatalliansen förespråkar en omställning av EU:s transportsystem, avveckling av subventioner till klimatskadlig industri och ett kraftfullt klimatverktyg i form av skattesystemet.

Den nuvarande ekonomiska modellen, med fokus på BNP-tillväxt, har lett till ohållbart resursutnyttjande och ekologisk förödelse. Industrialismens och marknadsekonomins era har visserligen skänkt oss välstånd, men priset har varit enormt i form av växthusgasutsläpp och förlust av biologisk mångfald. Klimatalliansen verkar för en utveckling av denna modell, där välfärd och planetens hälsa prioriteras framför onödig köpkraft av saker som utarmar jordens resurser.

En central punkt i vår EU-plattform är införandet av ett flexibelt momsverktyg. Med detta verktyg ses inte skatter enbart som en inkomstkälla för nationerna, utan som en aktiv styrmekanism för att leda samhället mot hållbara konsumtionsmönster.

Genom att använda detta verktyg kan vi:

  • Lägga mycket hög moms på extrema klimatbovar som flygresor och fossilbilar.
  • Lägga hög moms på klimatbovar som kött, mjölkprodukter och övriga animalier.
  • Slopa momsen på sjukvård, tandvård, tåg- och övrig kollektivtrafik, växtbaserad mat, tidningar, böcker, konst och kultur samt reparationer och underhåll.

Forskare menar att de kommande åren är avgörande för att stoppa klimatkrisens värsta effekter. EU-valet 2024 blir ett ödesdigert vägskäl. Politiken måste helhjärtat prioritera klimatet och forma förslag som leder till kraftigt reducerade utsläpp.

Vi behöver personer med djup klimatkunskap och stort mod i EU-parlamentet. Rösta på Klimatalliansen för en vetenskapligt förankrad och socialt ansvarsfull klimatpolitik där momsverktyget används på ett rationellt och effektivt sätt. Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för oss och våra barnbarn.

 

 

www.schyman.se

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa