Mat & Klimat

Extrema väderfenomen som hänger samman med klimatförändringar har på senare år orsakat enorma skador för många små önationer. Bilden visar förödelsen efter att orkanen Maria drabbat Dominica i Karibien 2017. (Foto: Alison Kentish/IPS)

29 maj 2021

Vid ett toppmöte som samlade representanter från Latinamerika och Karibien förra veckan belystes återigen de hot klimatförändringarna innebär för världens önationer.

Dominikanska republiken var värd för det flera dagar långa virtuella möte som hölls förra veckan. Enligt FN innebar konferensen ett viktigt steg framåt inför klimatmötet COP26, som ska hållas i Glasgow i november.

I samband med COP26 kommer världens små önationer med stor sannolikhet att utgöra den grupp som tydligast kräver konkreta klimatåtgärder, på samma sätt som länderna gjorde inför undertecknandet av Parisavtalet.

Samtidigt väntar inte bara de mest hotade länderna på att världens stora utsläppsnationer ska lyssna på deras krav och agera. De har även börjat samlas för att kunna utbyta erfarenheter och förbättra samarbetet mot en mer hållbar utveckling, och för att bättre kunna hantera de klimatrelaterade katastrofer många av länderna drabbas av.

En sådan satsning är initiativet Island Innovation, som startats av James Ellsmore. Det är en grupp som i april anordnade en konferens som samlade politiker, entreprenörer, organisationer, forskare och experter. En av deltagarna var Gaston Browne, premiärminister i Antigua och Barbuda, en önation i Karibien som drabbades av en förödande orkan 2017, samt Pearnel Charles Jr., minister på Jamaica, som varnat för de svåra ekonomiska problem som klimatförändringarna riskerar att förorsaka.

 

Utgör den starkaste klimatrösten

James Ellsmore berättar för IPS att Island Innovation utvecklats från att vara en mindre mötesgrupp till att i dag ha över 100 000 medlemmar. Han har även varit med och grundat organisationen Solar Head of State, som samarbetar med regeringar för att driva på utvecklingen mot en övergång till förnybara energikällor. Organisationen har bland annat bidragit till att installera solpaneler på en rad regeringsbyggnader i Karibien – ett arbete som nu planeras att utvidgas till att omfatta många fler önationer i regionen.

Island Innovation planerar att hålla ett nytt virtuellt toppmöte i början av hösten. Enligt James Ellsmore är det uppenbart att befolkningarna i världens önationer står inför många liknande utmaningar.

– Det mesta akuta är naturligtvis klimatförändringarna. Genom att skapa en virtuell mötesplats kan befolkningar på avlägsna öar i olika delar av världen samlas och berätta om de problem de ställs inför. Men de kan också dela med sig av lösningar som kan bidra till en hållbar utveckling, säger han.

James Ellsmore påpekar att i synnerhet världens små och fattiga önationer riskerar att drabbas särskilt hårt av klimatförändringarnas effekter.

– Dessa länder utgör också den starkaste rösten för att föra fram klimatfrågan på agendan. Inom FN kommer många av de ledare som kräver klimatåtgärder från önationer, och deras krav har betydelse för alla.

Den senaste konferensen som Island Innovation anordnade var inriktad på klimatfinansiering. James Ellsmore säger att syftet var att ge lokala representanter, beslutsfattare och finansiella experter en möjlighet att mötas för att kunna utbyta idéer och erfarenheter.

– Förhoppningen är att deltagarna ska ta med sig nya kunskaper om framgångsrika och hållbara satsningar som även kan genomföra i deras önationer, säger han.

A. D. MCKENZIE/ IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska