Mat och Klimat

Kan hundar leva på insekter?

Kan hundar leva på insekter?

Den mesta hundmaten tillverkas av slaktrester och djurdelar som vi förr tog till vara på i form av pastej och pölsa. Vad händer med våra pälsklingar när vi äter allt mindre kött och istället väljer baljväxter? Kan rovdjur leva ett hälsosamt liv på annan föda än köttprotein? I den här artikeln tittar vi närmare på ett alternativ: insektsprotein!
 

Hundar har huggtänder, fåglar har näbb

“Äta myror?”

“Ha,ha! Det är världens käk. Kittlar dödskönt i kistan!”

Dialogen är välkänd från Kalle Ankas Jul i teve, när farsan Baloo ska lära Mowgli allt från god kosthållning till att slåss som en björn. Under det senaste decenniet har insekterna lämnat djungeln och tagit sig in i de europeiska köksskåpen i form av knapriga livsmedel för människor.

På senare tid har även djurmat tillverkad av insektsprotein introducerats på marknaden. I flödet i sociala medier visas reklam riktad till djurägare som erbjuds att få prova alternativa foder. Livliga diskussioner förs i kommentarsfälten. Biologilektionerna i skolan har lärt oss att rovdjur har vassa huggtänder för att de ska kunna slita isär köttstycken och fåglar har näbb för att kunna skala frön och fånga insekter. Hur lämpligt är det egentligen att påverka husdjurens diet med alternativ föda?

Hundar kan äta vegetarisk kost

I programmet Nyhetsmorgon i TV4 klargjorde Sigrid Agenäs, professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU, mycket tydligt redan 2019, att forskning har visat att friska vuxna hundar och katter faktiskt kan äta en helt vegetarisk kost, förutsatt att den är tillräckligt proteinrik.

Nackdelen, menade Agenäs, var att om djur ska äta vegetarisk kost, blir de konkurrenter om tillgången till mänsklig föda. Antalet registrerade hundar i Sverige är i dagsläget, enligt Jordbruksverket, 1 092 000 hundar, och enligt en studie som gjordes vid SLU 2017 beräknas antalet hundar i världen vara runt 700 000 000.

Husdjur vars mat består av slaktrester från boskap som människan har tagit till vara på andra delar av, är inga klimatbovar och konkurrerar heller inte om födan. Men om människor minskar sitt köttbehov, minskar ju också mängden slaktrester, vilket innebär att Annan lämplig proteinkälla måste användas.

Insektsprotein är lika näringsriktig som animaliskt protein

Protein från insekter har i studier visat sig vara en fullvärdig och lika högkvalitativ näringskälla för hundar som animaliskt protein är, beroende på vilken föda insekterna har fått under sin livscykel. Syrsor, mjölmaskar och larver av svarta soldatflugor är exempel på lättsmälta proteinkällor. De är dessutom rika på essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler som är viktiga för en hunds hälsa.

Det är viktigt att du som djurägare pratar med din veterinär innan du ger din hund foder baserat på insektsprotein. Vissa insekter innehåller en hög halt av ämnet kitin som är svårsmält för hundar och som kan orsaka kräkningar och diarré, så det är viktigt att du väljer ett foder från en erkänd tillverkare. Du kan fråga fodertillverkaren om innehållet och framställningsprocessen om du är osäker.

Liten miljöpåverkan

Insektsprotein som näringskälla anses ha låg miljöpåverkan. Enligt en uppskattning som bland annat har publicerats i PM 2021 från Livsmedelsverket jämförs produktionen av ett kilo insektsprotein med ett kilo nötkött. Jämförelsen visar ett betydligt mindre klimatavtryck till insekternas fördel.

Som exempel kan nämnas att det går åt 2500 liter vatten för 1 kg syrsprotein jämfört med 15500 liter vatten för 1 kg nötköttsprotein. Siffrorna varierar dock beroende på vilken typ av insektsprotein som odlas och vilken framställningsmetod som används.

Den mesta produktionen sker idag utomlands. Studier och försök görs för att anpassa produktionen till svenska förhållanden vad gäller regelverk och andra förutsättningar, som till exempel vilka insektsarter som är lämpliga.

Källor:

 


SENASTE NYHETERNA

Visited 189 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa