Mat och Klimat


KORT & GOTT - MJÖLKSLAGET

Fler artiklar av denna författare

Kort & Gott – Mjölkslaget

Inverkan på miljö och natur från våra dagliga mat- och livsval förvandlas över tid till en påtaglig påverkan på vår individuella hälsa världen över.

Så i den här artikeln kommer du att få ta del av en kort fakta-baserad översyn på komjölk och dess växtbaserade alternativ i en lättförståelig tvekamp där vi går igenom dess påverkan på vår planet och produkternas näring.

Den Numerära Ekvationen.

24 procent av den totala mängd kalorier som en ko konsumerar resulterar i den näring som komjölken ger dig. Med andra ord så försvinner 76 procent av den näring som används i produktionskedjan. Siffror som blir än dystrare för köttätare. Något som är relevant för alla som uppskattar ett kallt glas komjölk då alla mjölkkor för eller senare blir någons köttprodukt och därmed så bidrar alla mjölkdrickare även till köttindustrins massiva avtryck på vår planet, klimat, hälsa och biologiska mångfald.

The Footprint.

En liter mjölk kräver på ett ungefär 600 liter färskvatten.

Vilket ska jämföras med mindre än 30 liter färskvatten för att producera en liter sojamjölk.

Därtill så behövs det på ett ungefär 9m2 landyta för varje liter komjölk som produceras världen över.

Sojamjölk behöver å andra sidan bara 0.66m2 och den här massiva skillnaden i den mängd land som krävs för att odla växtbaserad eller djurbaserad mat är en av dom större faktorerna i vår pågående klimat och biologiska mångfaldskris.

När vi sammanför den här skillnaden med den mängd näring och naturliga resurser som krävs för att leverera en viss mängd näring till oss människor så blir matematiken för djurbaserad matproduktion hopplöst ohållbar.

Utsläpp för komjölk är totalt sett tre gånger så stora som för sojamjölk. Rent numerärt så kräver en liter komjölk runt 3kg utsläpp och för sojamjölk så hamnar vi på runt ett kilo per liter sojamjölk.

Ett Glass Mjölk Och Dess Näring.

Vad det gäller näringen som vi får i oss från mjölken så är både komjölk och sojamjölk två riktigt bra val.

Dom levererar båda kvalitativa proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler och så länge vi pratar om osötade produkter så är det med andra ord enbart kvalitativa kalorier som du tillgodogör dig från dessa produkter.

Värt att tänka på är att andra växtbaserade mjölk varianter har en annan och enligt mig sämre näringsprofil än den vi ser i sojamjölk och komjölk.

Med det sagt, oavsett om du dricker komjölk eller växtbaserad mjölk, som sojamjölk så är båda produkterna ofta förstärkta med olika vitaminer och mineraler. Vilket är något positivt enligt mig då vitaminer och mineraler är essentiella för vår långsiktiga hälsa.

Vad det gäller smak och näring så är mitt personliga val alltid sojamjölk. Och om det finns till hands så köper jag alltid sojamjölk som tillförts zink, calcium, B12, Vitamin D och omega3. Jag skulle rekommendera att även du väljer en växtbaserad mjölkvariant som tillförts vitaminer och mineraler, B12 och omega 3 då det skapar en än bättre produkt än den helt naturliga varianten.

För att inte nämna att B12 och omega3 är två näringsämnen som kan vara lite svårare att få i sig när man äter enligt en växtbaserad matplan.

Sojamjölk är naturligt laktosfri och innehåller mer järn och vitaminer som helhet än komjölk. Exempel på dessa är Vitamin K, E och Folate.

Protein, kolhydrater och kalorier är mer eller mindre likvärdiga för komjölk och sojamjölk. Men visst finns det näringsmässiga skillnader.

Exempelvis så innehåller sojamjölk dubbelt så mycket magnesium som komjölken och det motsatta är sant för kalcium.

Min personliga åsikt, såväl som i min roll som professionell coach är att både komjölk och sojamjölken är näringsmässigt klart bättre än övriga alternativ och två näringsmässigt sunda val i en komplett matplan.

Sojamjölken lyckas dock uppnå detta med ett klart bättre klimat och miljöavtryck. Därmed så är sojamjölken den stora vinnaren i både näring och hållbarhet.

Samt mitt personliga val och rekommendation till andra då det som är bra för vår planet skapar en bättre värld och hälsa för oss alla.

Faktum är att komjölk är så pass ohållbart att det precis som mänsklighetens köttkonsumtion diskvalificeras på grund av den matematiskt omöjliga ekvation som det redan är att föda oss människor med djurbaserade matval.

Argument Från Köttets Knaperstekta Värld.

Innan vi når slutet på den här artikeln så känns det lämpligt att lyfta ett återkommande argument från kött och mejeribranschen, såväl som dess konsumenter.

Ja, växtbaserad matproduktion och konsumtion orsakar självklart ett negativt avtryck det med på både natur, miljö, planet och djurliv.

Men, som den här artikeln redan påvisat, det är på en betydligt lägre nivå och viktigast av allt är att miljö och klimatpåverkan från den växtbaserade matproduktionen och konsumtionen ligger inom ramen för vad vår planet klarar av.

Vilket kött och mejeribranschen inte gör. Ej heller är viltkött en lösning då det tyvärr inte finns tillräckligt med vilda djur för att storskalig jakt, eller fiske skall fungera.

På samma sätt lyfter många köttätare och mjölkbönder upp sojamjölkens påverkan på regnskogen i Amazonas och Indonesien, och självklart så är det här något väldigt negativt. Men siffrorna i den här artikeln talar till syvende och sist för sig själva.

Dessutom så måste man komma ihåg en sak när man pratar om miljö och klimatpåverkan från sojaproduktionen.

Runt 80% av världens sojaproduktion används av inget mindre än kött och mejeribranschen som foder till dess djurbestånd.

Så den negativa fakta-baserade inverkan som Sojaodlingar tyvärr har haft på regnskogen i Amazonas och Indonesien och dess djurbestånd och därmed även vår världs planetära hälsa skulle vara dramatiskt mycket lägre om människor växlade över till en växtbaserad matplan.

Dessutom skulle den åverkan ligga långt inom dom ramar som vår planet och djurliv klarar av.

Samtidigt som hundratals miljoner fler människor äntligen skulle kunna tillgodogöra sig adekvat näring och kalorier så skulle vi även få ett avsevärt lägre miljö och klimatavtryck, såväl som en betydligt lägre åverkan på den biologiska mångfalden världen runt.

Och så ser den faktabaserade verkligheten ut när vi ställer komjölk mot sojamjölk.

Som ett litet appendix kan jag även flika in att det tyvärr inte spelar någon större roll vart din mat produceras då transporternas utsläpp och miljöpåverkan är en av dom minsta bitarna i vår ohållbara matproduktion och konsumtion.

Med andra ord, lokalt producerat kött eller mjölk är fortfarande inte ens i närheten av att vara mer hållbart än importerad växtbaserad mat som sojamjölk.

Mike Koontz

 


Foto de Mae Mu en Unsplash

SENASTE NYHETERNA

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa