Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Odlat kött är inte bara en teknisk innovation, utan ett etiskt framsteg som omformar vår relation till djur, miljö och planet. Sverige bör följa Storbritanniens exempel och godkänna odlat kött för husdjur.

I en debattartikel i SvD hävdar Henrik Andersson och Andrés Garcia, forskare vid filosofiska institutionen vid Lunds Universitet, att odlat kött inte är den lösning vi söker. Vi motsätter oss deras kritiska inställning. Särskilt för att minska husdjurens miljöpåverkan anser vi att odlat kött är oumbärligt. Storbritanniens nyliga godkännande av odlat kött för husdjur markerar ett betydande framsteg. 

Andersson och Garcia medger att odlat kött överträffar konventionellt kött, men förespråkar andra alternativ. De lyfter fram bönor som klimatsmart, vilket stämmer för människor. Dock förbiser de karnivora husdjur. Katter, exempelvis, mår inte bra av att äta en helt växtbaserad diet. För dessa djur erbjuder odlat kött en överlägsen lösning som är bra för både deras hälsa och miljön.

En omfattande amerikansk studie ”Environmental impacts of food consumption by dogs and cats”, visar att drygt en fjärdedel av köttproduktionens miljöpåverkan kommer från hund- och kattmat. Detta understryker vikten av att hitta hållbara alternativ specifikt för våra husdjur.

Andersson och Garcia argumenterar för att vi bör sträva efter att bli ”bättre människor” genom att välja etiska och hållbara lösningar framför teknologiska snabblösningar. Vi menar dock att dessa två aspekter inte behöver stå i motsats till varandra. Tvärtom kan ny innovativ teknik, som odlat kött, faktiskt möjliggöra mer etiska val. Genom att erbjuda djurägare detta alternativ ger vi dem chansen att ta ansvar för sina husdjurs miljöpåverkan på ett konkret sätt. 

Vi instämmer med att människor bör fokusera på växtbaserade proteinkällor som bönor och linser. Men för de som ändå väljer att konsumera kött, utgör odlat kött ett oändligt mycket bättre alternativ än traditionellt producerat kött.

Låt oss betrakta de alarmerande fakta som kräver omedelbara åtgärder: Animalieproduktionen står för hela 82 procent av livsmedelsproduktionens växthusgasutsläpp i EU. I Sverige orsakar idisslare 64,4 procent av metanutsläppen. Globalt står metan för 30 procent av den totala uppvärmningen sedan industrialiseringen.

Dessutom har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent sedan 1970, till stor del på grund av köttindustrins omfattande markanvändning. Östersjöns allvarliga övergödningsproblem är ytterligare konsekvenser av vår nuvarande djurhållning. Ett område större än Danmark lider av syrebrist, främst orsakat av den massiva djurindustrin i
regionen. 

Vi kan inte ignorera lidandet i dagens köttindustri. Förra året dödades över 116 miljoner landlevande djur i Sverige under grymma förhållanden. Från extremt trånga grisboxar till sönderavlade värphönor och instängda kor – det systematiska djurplågeriet är omfattande. 

Vi står vid ett vägskäl. Odlat kött är inte bara en teknisk innovation, utan ett etiskt framsteg som omformar vår relation till djur, miljö och planet. Att omfamna denna teknik är ett kraftfullt steg mot en hållbarare och mer medkännande framtid. EU bör omgående, likt Storbritannien, göra odlat kött tillgängligt för husdjur. Nästa steg är att, i likhet med Singapore och Israel, godkänna det för mänsklig konsumtion.

 

Linda Lindström och Jonas Norberg

 

Hållbart Matsystem
Hållbart Matsystem
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Ett svar på ”Odlat kött är en nödvändig lösning

  • Eftersom djuren – och särskilt idisslarna – är en omistlig del av ett fungerande, naturlikt, klimatsmart och ekologiskt hållbart agroekonomiskt system är det bättre att göra djurhållningen etiskt försvarbart än att göra konstgjort kött. Är gärna kött – men rätt sorts kött från kor som levt ett kovärdigt liv på mångfaldsrika gräs- och hagmarker och fått sitt vinterfode från vallar från ekologiskt hållbara växtföljder.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett svar på ”Odlat kött är en nödvändig lösning

  • Eftersom djuren – och särskilt idisslarna – är en omistlig del av ett fungerande, naturlikt, klimatsmart och ekologiskt hållbart agroekonomiskt system är det bättre att göra djurhållningen etiskt försvarbart än att göra konstgjort kött. Är gärna kött – men rätt sorts kött från kor som levt ett kovärdigt liv på mångfaldsrika gräs- och hagmarker och fått sitt vinterfode från vallar från ekologiskt hållbara växtföljder.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 79 times, 5 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa