Mat och Klimat

Två skivor skinka om dagen ökar risken för typ 2-diabetes

Två skivor skinka om dagen ökar risken för typ 2-diabetes

Tycker du om denna artikel?

Både processat rött kött, som skinka, och ej processat rött kött ökar risken för typ 2-diabetes, enligt en ny studie. Att äta två skivor skinka om dagen kan öka risken för typ 2-diabetes med 15 procent.

Studien som har undersökt sambandet mellan rött kött och typ 2-diabetes gjordes vid University of Cambridge och publicerades i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology. Forskare genomförde en metaanalys av data som involverade omkring två miljoner vuxna från 20 länder som inkluderade Europa, Amerika och Sydostasien.

”Vår forskning ger de mest omfattande bevisen hittills på ett samband mellan att äta bearbetat kött och obearbetat rött kött och en högre framtida risk för typ 2-diabetes”, säger Prof Nita Forouhi, en av huvudförfattarna.

”Det stöder rekommendationer om att begränsa konsumtionen av bearbetat kött och obearbetat rött kött för att minska fall av typ 2-diabetes i befolkningen,” konstaterar hon.

De som åt 50 gram processat rött kött varje dag, vilket motsvarar två skivor skinka, hade 15 procents ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes under de kommande 10 åren. De som konsumerade 100 gram rött kött som inte var processat per dag hade en 10 procents ökad risk.

Hundratals miljoner människor världen över lider av typ 2-diabetes. Enligt studien uppskattas att en omkring miljard människor kommer att ha sjukdomen år 2050. Typ 2-diabetes är ett långvarigt tillstånd som uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt med insulin, vilket leder till höjda blodsockernivåer. Att vara överviktig och inaktiv är kopplat till sjukdomen och det finns allt fler bevis för att kosten spelar en avgörande roll för att utveckla den.

Studien bygger på tidigare forskning som kopplar samman konsumtion av allt rött kött (både processat och ej processat) med typ 2-diabetes. En omfattande studie från 2023, med över 200 000 personer som följdes över tre decennier, visade att konsumtion av rött kött två gånger i veckan ökar risken för att utveckla diabetes. De som åt mest rött kött ökade risken att utveckla typ 2-diabetes med över 60 procent jämfört med de som åt minst rött kött.

Tidigare forskning har också funnit att växtbaserad kost kraftigt minskar risken för att utveckla sjukdomen. Enligt en forskningsöversikt publicerad 2017 är dieter rik på baljväxter, fullkorn, frukt, grönsaker och frön ”effektiva verktyg för att förebygga och hantera typ 2-diabetes.”

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 296 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa