Mat och Klimat

Klimat och
demokrati fokus
i nya
barnböcker

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Klimat och demokrati fokus i nya barnböcker

Marléne Tamlin har bakgrund inom politiken, bland annat som kommunalråd i Västerås och som sammankallande i Miljöpartiets partistyrelse. Men de senaste åren har hon ägnat mycket tid till att istället författa de barnböcker som hon själv tyckt saknas på biblioteken, bland annat böcker om demokrati och klimatfrågan. 

– Jag brinner för barns rätt till kunskap om och delaktighet i vår demokrati, och vill att alla barn och vuxna ska känna att samhället och framtiden är något vi skapar tillsammans. När mina barn kom upp i övre förskoleåldern insåg jag att utbudet av böcker som konkret förklarar de här frågorna för mindre barn var skralt, så jag fick ta det i egna händer, säger Marléne Tamlin.

Till skillnad från en del andra barnböcker är det tydliga budskap som Tamlin förmedlar i sina böcker.

– De viktigaste budskapen är nog att samhället och framtiden är något vi skapar tillsammans, att alla är, tycker och tror olika och att alla kan förändra världen i stort och smått. Sen är böckernas varande i sig ett budskap till vuxna runtomkring också – att barn visst kan förstå komplexa frågor och har rätt att vara med i det demokratiska samtalet, säger Tamlin.

Vuxenvärldens reaktion på böckerna har varit både uppskattande och kritisk, men med övervikt på det förra.

– De flesta vuxna är väldigt positiva, men det finns också de som fnyser åt idén och säger ”Låt barn vara barn!”. Då svarar jag att det är att se kunskap och samhällsfrågor ur vuxna ögon, när utbildning uppfattas som en ansträngning och politik som något tungt eller trist. Så ja, låt barn vara barn. Möt deras fantastiska längtan efter kunskap. Föd deras omättliga nyfikenhet. Uppmuntra deras positiva och engagerade inställning till världen. Svara på deras frågor tills tungan värker! Kanske lär vi oss något viktigt på vägen.

Drivit fram konkreta förändringar

Från barnen har reaktionen varit mer entydig. Och böckerna har enligt Tamlin också medverkat till förändring i verkligheten.

– Barnen har varit mycket positiva, och när jag haft högläsningar har det alltid startat livliga diskussioner om allt från hur fina olika färger är tillsammans i regnbågen till varför det inte finns en lekplats vid sjukhuset eller att bygdegården borde anordna en baktävling. 

En förskola har använt en av böckerna som guide för att driva frågan om ett nytt övergångsställe. De har ritat plakat, gjort namninsamling, kontaktat media och kommunalråd – och under våren var övergångsstället äntligen på plats!

Böckerna har nått uppmärksamhet på många olika sätt. Bibliotek har bjudit in förskolor, Rädda Barnens lokalavdelning och bygdegårdar har anordnat demokratiworkshops för bygdens barn. Och Tamlins politiska bakgrund har varit ett mindre hinder än vad hon själv befarat. 

– Många politiskt engagerade av alla färger har uppskattat initiativet och hjälpt mig att nå ut i olika politiska “bubblor”. För böckerna handlar ju om något som de flesta av oss samhällsengagerade har gemensamt: en grundläggande kärlek till vår demokrati, säger Tamlin.

Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Visited 23 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa