28 september 2021
Sopköket tar tillvara matsvinn från livsmedelsbutiker och producenter, och gör om det till smarrig mat för restauranggäster och catering. Det egna svinnet skänks vidare till behövande genom samarbete med välgörenhetsorganisationer och religiösa samfund. Coronapandemin har tvingat dem lägga om verksamheten helt, berättar grundaren Filip Lundin.
Sopköket grundades 2015 av Filip Lundin, med en dagens soppa i Rålambshovsparken i Stockholm som första rätt. Filip hade under en längre resa i Indien lärt sig vikten av att ta till vara råvaror. Väl tillbaka i Sverige och efter att ha påbörjat studier på Stockholms Handelshögskola såg han restaurangbranschens stora utmaningar, och ville göra skillnad.
– Matsvinnet är ett av vår tids stora problem, och jag ville kombinera min drivkraft för hållbarhet med entreprenörskap. Och efter att jag la upp bilder på Facebook från vår första lunch har det rullat på, säger Filip Lundin.
Sopkökets främsta mål är att minska matsvinnet. I varje mål ska minst hälften utgöras av råvaror som annars hade kastats. För att uppnå det har man idag samarbete med bland annat ICA Kvantum Södermalm, Kvalitetsfisk, Fabrique, BioFood, Gourmet Food och Saltå Kvarn. Men det är inte bara att komma till rätta med den onödiga matsvinnet som står på agendan. Man försöker också hjälpa människor som står utanför arbetsmarknaden, till exempel nyanlända. På hemsidan ges därför information om både hur många kg mat som verksamheten hittills har räddat från att kastas, och hur många nya arbetstillfällen man skapat.
– Innan coronakrisen var verksamhet ungefär fifty-fifty mellan catering och lunchrestaurang, med 2-5 cateringuppdrag om dagen och 60-80 lunchgäster. Men med corona fick vi lägga om verksamheten helt för att överleva, säger Filip.
Filip har bland annat fokuserat på att hålla inspirationsföreläsningar för gymnasieelever om hållbart entreprenörskap, och digitala inspirationsföredrag för företag om hur man minskar matsvinnet privat. Och på hemsidan kan man beställa matsvinnsguiden.
– Den innehåller olika tips på hur man kan minska matsvinnet, bland annat genom att frysa in och ta om hand det man har för att kunna använda senare, säger Filip.
Ett tips som nämns är att om sallad blivit över i en påse färdigsallad, kan den mixas med vatten och frysas in för att sedan användas i smoothie. Ett annat är att skiva bananer, citronmarinera och därefter frysas in.
– Upp till 60 procent av bananerna slängs innan de når munnen, det är helt galna siffror, säger Filip.
Sopköket vill förstås inte bara rädda andra aktörer från matsvinn, men har också en nollvision vad gäller matrester från den egna verksamheten, vilket man når bland annat genom att erbjuda doggie bags och skänka mat till behövande, i samarbete med bland annat Food Sharing Stockholm och Stockholms Moské. Under Coronakrisen har Sopköket levererat mat till såväl äldre, ensamstående småbarnsföräldrar, hemlösa, arbetslösa och nyanlända.
– Coronaåret har blivit ett rekordår för oss. Sedan vi startade har hela 35 ton mat räddats från att slängas, varav hälften under coronakrisen. Det beror på att vi har nya stora samarbetspartner, och att vi med vår elbil kan hämta mer mat, och att vi nu samarbetar med 7-8 hjälporganisationer, mot tidigare 1-2, säger Filip.
Sopköket har också förändrat den tidigare inriktningen genom att nyligen ha bytt till en mindre restauranglokal, för att istället fokusera mer på take away. Snart börjar man också sälja egna frysta rätter i Söderhallarna och förbereder för e-handel i hela Stockholm. Och ett riktigt spännande samarbete har man redan igång med Ica Kvantum Södermalm.
– Genom samarbetet har de i princip inget matsvinn alls, trots att de utan oss skulle slänga 2 ton mat per månad. Och av den maten gör vi nu frysta rätter som de saluför, och på så sätt kan tjäna pengar på något som de annars skulle slänga, säger Filip.
Att basera tillagningen på andras matsvinn skapar förstås osäkerhet kring vilken mat som är möjlig att laga för dagen. Sopköket hanterar det genom att jobba med dagsmenyer gentemot kund.
– I restaurangverksamheten kan menyerna till och med ändras under dagen, men ny meny mitt under lunchen, och vad gäller catering får man den faktiska menyn dagen innan. Genom att vi nu satsar på frysta rätter blir vi inte heller lika beroende av vilken mat som kommer in för dagen, säger Filip.
Sopköket är nu aktuella som en av tre nominerade till Änglamarkspriset. Den nominerade ska vara mellan 20 och 30 år och jobba med projekt som bidrar till en mer hållbar värld, med fokus på miljö- och ekologi. Fram till 15 oktober kan allmänheten rösta på vilken av de tre nominerade som ska erhålla årets utmärkelse.
Niclas Malmberg
Bilder: Sopköket
Se även: Dafgårds storsatsar på veganchark – “vi kan inte fortsätta äta kött som förut”
Se även: Nytt projekt för morgondagens ärter
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.