Mat och Klimat

Nothing F!shy
bidrar till
att rädda
haven

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Mat och klimat lyfte för ett år sedan hur vegansk fisk växer som alternativ för den som vill äta rätter som liknar fisk utan att bidra till utarmningen av fiskbestånden. Och under det år som gått har det visats att de alternativ som företaget Nothing F!SHY lanserat går hem.

-Vi ser ökat intresse från restauranger och hotell, men även skolkök har fått upp ögonen för våra produkter, säger Ola Secher, VD och försäljningschef på Nothing F!SHY.

Bland annat har skolelever i Helsingborg och Landskrona testat produkterna, och Nothing F!SHY är nu i färd med att slutföra anbudsförfarande med flera kommuner från hela landet.

De produkter som hittills finns är fiskburgare, fisknuggets och panerade fiskfiléer. Alla produkterna är helt veganska och har vete som sin huvudingrediens. Utöver vetemjöl används stärkelse, proteiner och alger. Målsättning är att uppnå samma näringsvärde som i fisk, därför tillsätts extra vitaminer, mineraler, proteiner och omega-3-olja. Resultatet har blivit en produkt som har ett högre innehåll av Omega-3, vitaminer och mineraler än de panerade fiskprodukter som finns på marknaden, och företaget marknadsför därför produkterna som ”rika på selen,
D-vitamin och B12” och ”en källa till jod och B2-, B3-, B5-, B6- och D2-vitamin.”

Den omega-3-olja som används utvinns ur havsalgen Schizochytrium sp. Antioxidanterna askorbylpalmitat och tokoferoler tillsätts som stabiliseringsmedel och produkterna försteks till sist i rapsolja. Samtliga ingredienser är certifierat GMO-fria.

Men varför inte äta riktig fisk om det är fisksmaken man vill åt?

Det enkla svaret är att fiskkonsumtionen är på väg att göra att fiskbestånden i haven kollapsar. Och det gäller även haven utanför de svenska kusterna. Problematiken i Östersjön är mest omtalad, och har skildrats tidigare i Mat och klimat, men även situationen för fisken i Västerhavet är allvarlig. Överfiske orsakar problem för ekosystemet i både Skagerrak och Kattegatt. Och allra värst är situationen för torsken i Kattegatt. ICES (Internationella havsforskningsrådet) har därför de senaste åren givit rådet att helt stoppa torskfisket. Men även bestånden av andra bottenfiskar har minskat så kraftigt att framtiden för bestånden är osäker.

Det längre svaret från Nothing F!SHY är att man tagit fasta på en marknadsundersökning som genomfördes 2019 och som visade att 83 procent av ”normalkonsumenterna” enbart kunde tänka sig att byta ut animaliska produkter om ersättningsprodukterna har samma smak och konsistens.

– Vår ambition är därför att skapa produkter som är identiska med fiskprodukter. Och att vi lyckats stod klart när jag nyligen var på en matmässa i Åre, flera kockar som smakade kommenterade ”vad då inte fisk!?”, berättar Secher.

Att produkten dessutom är helt svensktillverkad har gjort ett stort antal restauranger intresserade, eftersom många restaurangbesökare efterfrågar svensk mat. Men Nothing F!SHY satsar på att nå ut ännu bredare.

– Sedan i september har vi marknadsföring på Facebook med bland annat spännande recept och fakta om fiskbestånd. Vi har också provsmakning i butiker, deltar vid matmässor och samarbetar med en matinfluenser, säger Secher.

Beräkningar har också beställts för hur produkterna rent konkret bidrar till en hållbar utveckling, vilket man hoppas kommer att ge ytterligare draghjälp i marknadsföringen framöver. Att synas på Facebook kan dock också dra till sig troll.

– Vi får en del kommentarer på sociala medier i stil med ”varför gör ni något som smakar fisk men inte är det”. Men vi behöver sällan svara själva, utan det gör våra följare åt oss, säger Secher.

Coop saluför redan produkterna, och ICA får in dem i sortimentet vecka 11.

 

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 92 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa