Mat och Klimat

Nytt allvar inför möjligheterna att minska klimatutsläppen genom en omställning av konsumtionen

Tycker du om denna artikel?

Häromdagen höll jag ett föredrag på stadsbiblioteket i Jönköping inbjuden av den lokala Naturskyddsföreningen. Fin lokal, bra teknik, ungefär 60 åhörare, gott om tid för frågor och diskussion. Baserade mitt föredrag på forskning jag gjort på KTH och inledde med ett citat från FN:s generalsekreterare om hur allvarlig klimatkrisen är. Min forskning visar att genom att ersätta kött och mejeriprodukter med växtbaserade alternativ, att köpa begagnad inredning samt att reparera samt att sluta flyga på semestern kan de egna konsumtionsbaserade klimatutsläppen minska med 40 procent. Och då behöver man inte köpa elbil och installera solceller på taket. Man kan bo som man bor och ta bilen i vardagen, äta som vanligt förutom mejeri och kött. Men ändå minskar utsläppen radikalt.

Det var nog ungefär ett halvår sedan jag senast presenterade resultaten för allmänheten på samma sätt. Mycket har hänt sen dess. Klimatkrisen gör sig alltmer påmind även i Sverige med översvämningar, torka, ras och skred. Vi som trodde att sådana problem hörde till framtiden blir tagna på sängen och inser hur allvarligt läget är. Åhörarna är uppmärksamma och ingen uttrycker klimatförnekelse eller kommer med kommentarer som att vi måste börja med barnen. Det har folk sagt sen mitten av 1990-talet och dom som var barn då har nu växt upp och undrar hur deras framtid ska bli. Det finns ett allvar i publiken som jag inte riktigt märkt tidigare.

Jag säger att jag inte gett upp hoppet om 2 graders-målet och menar det. Får växtbaserad mat på bibliotekets cafe utan något krångel. En kvinna i publiken berättar entusiastiskt om alla möjligheter till tågsemester som nu finns i Europa. Fast det är dyrt. En annan pratar om hur annorlunda det är att åka tåg istället för att flyga. Man ser landskapet och samtalar med sin medpassagerare. En tredje pratar om hur lite kött man åt förr men ändå mådde bra.

Jag känner plötsligt hopp om att vi trots allt har förmågan att ställa om och att vi kommer att göra det. Betonar också EU:s roll för klimatpolitiken och hur viktigt det blir att rösta och rösta ”rätt” i det kommande EU-valet.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 4 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa