Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) bör nu förverkliga sin idé om en metanskatt på kött. Detta skulle vara ett mycket effektivt steg mot klimatsmart matkonsumtion i Sverige. Behovet av handling är akut, vilket understryks av nya data från Europeiska unionens klimatförändringstjänst Copernicus. Dessa visar att den genomsnittliga globala temperaturen har legat 1,5°C över den förindustriella nivån under ett helt år.
I kampen mot klimatförändringarna spelar livsmedelspolitiken en avgörande roll för att uppnå Parisavtalets mål. Danmark har nyligen tagit ett banbrytande beslut genom att införa en koldioxidskatt på nästan 100 euro per ko och år, vilket markerar början på en ny era i klimatarbetet. Samtidigt växer stödet för en köttskatt, med uppbackning från såväl Nordiska ministerrådet som EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare.
Forskningsdata från Nature understryker allvaret i situationen: Animalieproduktionen står för 84 procent av EU:s växthusgasutsläpp från matproduktion och erhåller 82 procent av jordbrukssubventionerna. I Sverige är djurindustrin den främsta källan till metanutsläpp. Under 2020 släpptes totalt 4,55 miljoner ton metan ut i Sverige. Av dessa utsläpp stod idisslare för den största andelen, motsvarande cirka 64,4 procent av de totala metanutsläppen. Internationella energirådet (IEA) rapporterar att metan står för 30 procent av den globala uppvärmningen sedan industrialiseringen, vilket tydligt visar behovet av snabba åtgärder.
När Pourmokhtari var ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF) presenterade de rapporten ”Grön skatteväxling på riktigt”. Denna rapport föreslog en metanskatt på nöt-, lamm- och fläskkött, vilken beräknades kunna generera närmare 5 miljarder kronor årligen. Med tanke på hur allvarligt metan skadar klimatet bör denna skatt snarast implementeras.
Klimatpolitiska rådets senaste rapport slår larm om behovet av krafttag för ett klimatneutralt jordbruk. Både EU-kommissionens rådgivare och Nordiska ministerrådet rekommenderar en kombination av köttskatt och subventioner på frukt och grönt som nyckeln till en klimatsmart och hälsosam livsmedelspolitik.
Juni var den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt och den trettonde månaden i följd som satte ett nytt månadsrekord för temperatur. Nu är tiden inne för Pourmokhtari att följa Danmarks exempel och förverkliga köttskatten. Genom att införa en metanskatt på kött kan vi ta ett betydande steg mot att minska våra växthusgasutsläpp och främja hållbar matkonsumtion i Sverige.
https://www.hallbartmatsystem.se
KÄLLOR
The average global temperature has been 1.5°C above the pre-industrial era for 12 successive months. It was the hottest June on record for the globe and the 13th month in a row.
https://wmo.int/media/news/record-temperature…
Denmark to charge farmers €100 a cow in first carbon tax on agricultur
https://www.ft.com/content/c7a4eeaa…
EU:s framtida matpolitik (av EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare)
https://www.hallbartmatsystem.se/eus-matpolitik/
Nordiska ministerrådet rekommenderar köttskatt
https://www.dn.se/debatt/hela-norden-borde…
Inför köttskatt i Sverige
– ”Det är obekväma frågor, men jag tror att vi ungdomsförbund måste gå i täten för att knuffa fram våra partier”, säger Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari.
https://www.expressen.se/nyheter/luf-kravet…
Luf:s rapport “Grön skatteväxling på riktigt”
“Inför metanskatt på nöt-, lamm- och fläskkött (4,88 miljarder)”
“En köttskatt har därför potential att få stor effekt. Vid samma prissättning som koldioxidskatten skulle köttskatten höja priset på nötkött med cirka 19kr/kg, lammkött med cirka 12kr/kg och fläskkött med cirka 2kr/kg samt generera skatteintäkter i storleksordningen 4,88 miljarder. (13)”
https://www.luf.se/wp-content/uploads…
År 2020 släpptes 4,55 miljoner ton metangas (räknat i CO2-ekvivalenter) ut i Sverige, varav 2,93 miljoner ton kom från idisslares matsmältning och 0,26 miljoner ton från gödselhantering
https://www.government.se/contentassets/303c37911a…
Methane is responsible for around 30% of the rise in global temperatures since the industrial revolution
https://www.iea.org/reports/global-methane-tracker-2022…
82% of the European Union’s agricultural subsidies (38% directly and 44% for animal feed). Subsidy intensity (€ kg−1) for animal-based foods approximately doubles after feed inclusion. The same animal-based foods are associated with 84% of embodied greenhouse gas emissions of EU food production
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.