Mat och Klimat

Snabbt ökad efterfrågan på växtbaserad mat i Tyskland

Tycker du om denna artikel?

Om någon pratar om tyska matvanor är det inte osannolikt att du associerar till korv. Men Tyskland går inte bara i bräschen vad gäller billig kollektivtrafik, utan ligger nu också i frontlinjen vad gäller ökad efterfrågan på växtbaserad mat. 

Och det är ett intresse som syns tydligt för den som turistar i alla fall i en storstad som Hamburg. Snart sagt varje restaurang eller snabbmatsställe har tydlig märkning vilka maträtter som är vegetariska eller veganska.

Även statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt tyska jordbruksdepartementet sjönk köttkonsumtionen till 52 kg/person år 2022, vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades 1989, och hela 9 kg/person lägre än toppnoteringen 2017.

Gröna schnitzlar leder vägen

Andelen tyskar som äter vegetariskt har under samma period ökat från 6 till 10 procent. Och från politiskt håll anger man tonen, där vegetarianen Cem Ozdemir som jordbruksminister för De gröna verkar för att öka medvetenheten kring alternativa proteinkällor som del av klimatpolitiken. 

Det betyder dock inte att Ozdemir helt förkastar animaliska livsmedel. Han är noga med att framhålla att även köttindustrin har en framtid om den förmår att ställa om till mindre men bättre köttproduktion.

Men det är inte bara klimatfrågan som gör att allt fler tyskar väljer vegetariskt, många har också djurrätt och hälsofrågor för ögonen. Och något som underlättar för många att ta steget till ökad andel växtbaserad mat är att livsmedelsindustrin tillhandahåller veganska alternativ som liknar den mat folk är vana vid. 

Den som vill ha korv, schnitzel eller en burgare hittar veganska alternativ enkelt på de allra flesta matställen. Och därtill kommer enkla vegetariska rätter som bakad potatis med olika grönsaksröror.

Köttindustrin skyller på inflationen

Det tyska jordbruksdepartementet arbetar nu med en nutritionsstrategi för att hjälpa tyskar att äta mer hälsosamt och samtidigt med större inslag av växtbaserad mat. Den förväntas presenteras under året. Men det är inte helt utan motstånd. En majoritet av tyskarna, 57 procent, tycker inte att regeringen ska lägga sig i människors matvanor, enligt en opinionsundersökning. 

Och den tyska köttindustrin (Verband der Fleischwirtschaft (VDF)) är inne på samma linje. VDF:s förklaring till den snabbt krympande köttkonsumtionen är inflationen, som ökat hushållens matkostnader i förhållande till den totala konsumtionen. 

Att tyskar är prismedvetna råder ingen tvekan om. De låga kollektivtrafikpriserna har ökat antalet resenärer så snabbt att det råder trängsel på många bussar och tåg. Men oavsett om det är prisläget eller olika etiska ställningstaganden som ligger bakom det snabbt ökade intresset för växtbaserad mat är de positiva resultaten för miljön desamma.

Och VDF:s argumentationslinje förefaller vara en så kallad halmgubbe, då Ozdemir förklarar att han inte har några ambitioner att diktera vad tyskarna ska stoppa för mat i kundvagnarna, men däremot göra det enkelt för alla att välja ett hälsosamt livsmedelsval. 

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 37 times, 6 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa