Mat och Klimat

Uppsala:2030 samlar engagemang för smartare konsumtion

Tycker du om denna artikel?

Hållbarhet behöver inte bara handla om pekpinnar och förbud. Uppsala:2030 visar istället hur företag som samverkar kring hållbarhetsfrågor kan inspirera varandra och sprida goda exempel vidare.

Hösten 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling. För att gå från ord till handling bildades Uppsala:2030 för fyra år sedan, med ambition att koppla samman 700 företag med akademi och offentlig förvaltning. Stort fokus läggs på hur det som nu betraktas som avfall istället betraktas som en resurs för något annat. Och ambitionen är inte lågt satt.

– Uppsala:2030 har en dröm att om åtta år kommer hela världen till Uppsala för att höra hur vi gjorde för att ställa om så att det inte längre finns avfall, utan att allt är resurser, säger Pia Andersson, grundare av Uppsala:2030.

 

Problem blir till lösningar

Att avfall också är en resurs har Uppsalaborna vetat länge, inte minst sedan Uppsala kommun på 1990-talet var pionjär i att bygga en biogasanläggning där matavfall blev till drivmedel för stadsbussarna.

Även om det från start fanns politisk oenighet kring om det verkligen var värt investeringskostnaderna för att få ett fossilfritt drivmedel när det fanns så billig diesel att tillgå, är det numera bred uppslutning kring att det är positivt att det som tidigare var ett problem – att hantera stora mängder hushållsavfall – har blivit en lösning.

Uppsala:2030 lyfter fram att det numera är lätt att hitta begagnade saker även i stadens centrala gallerior.

– Vi har till exempel Beyond Retro, som säljer begagnade kläder och Release som säljer begagnade mobiltelefoner, säger Andersson.

Men det är inte alltid lätt att göra rätt. När det gäller livsmedel exemplifierar Pia Andersson med hur lagstiftningen ställer till problem, så att uppvärmd skolmat inte tillåts användas till andra ändamål, utan istället kastas. Och det är inte små volymer det handlar om, varje dag beräknas 84 ton mat slängas i Sveriges skolor, 15 000 ton per år. Och då är förskolan inte inkluderad, där enbart 35 procent av den mat som serveras beräknas ätas upp.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 10 times, 4 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa