Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Hur enkelt det är att vara vegetarian skiljer stort mellan olika länder i Europa. Brittiska Eco Experts gjorde 2022 en jämförelse mellan 26 Europeiska länder och placerar i den Norge, Finland och Schweiz i topp. I klassen under återfinns Sverige tillsammans med Storbritannien, Italien, Ungern och Belgien. I den absoluta botten återfinns Portugal, Litauen och Danmark – så det är inte så att de nordiska länderna ligger samlat i det övre skiktet.

 

I jämförelsen har man vägt in tre aspekter. Antal restauranger med vegetarisk mat/100 000 invånare, köttkonsumtion per invånare och genomsnittspriset på ett kilo kött. Det ger förstås inte en heltäckande bild av hur enkelt det är att vara vegetarian i ett land – det kan vara enkelt att vara enskild vegetarian, även om befolkningen i övrigt äter mycket och billigt kött. Men det kan ge en indikation – där intresset för att vara vegetarian är stort är det sannolikt också enklare att vara det än i länder där intresset är svalt. 

 

Schweiz toppar listan, på varje 100 000-tal invånare går det hela 166 restauranger med vegetarisk mat, däribland det som sägs vara Europas äldsta vegetariska restaurang, Hiltl. Det är mer än dubbelt så många som det land som har näst flest vego-vänliga restauranger, där Storbritannien klockar in på 80/100 000 invånare. I Schweiz är köttkonsumtionen också relativt låg, 74,7 kg/person och år – och köttpriserna är samtidigt jämförelsevis höga. Grannlandet Tyskland är dock det land där intresset för växtbaserad mat ökar snabbast, men återigen med Storbritannien på andra plats.

 

I Sverige tycks det nu istället vara visst minskat intresse för vegetarisk mat. Även om andelen vegetarianer är stabilt på 6 procent och andelen veganer stabilt på 2 procent, minskar andelen flexitarianer enligt konsumentundersökningen Vegobarometern. Enligt undersökningen äter 57 procent vegetariskt minst en gång i veckan, men andelen flexitarianer, vilket definieras som personer som äter vegetariskt 2–6 gånger per vecka men inte helt övergivit kött, har minskat till 27 procent från förra årets nivå på 32 procent. Den långsiktiga trenden är dock en ökning, för åtta år sedan var andelen flexitarianer 19 procent. Och även för svenska vegetarianer finns stort utbud av restauranger. Om än mindre än en tredjedel av utbudet i Schweiz så i alla fall 58/100 000 invånare.

 

Mer än att visa hur enkelt det är att vara vegetarian i det egna landet ger andelen restauranger med vegetarisk mat en fingervisning om hur lätt det är att vara vegetarian som turist. Och det relevanta är inte enbart huruvida en restaurang serverar ett brett utbud av vegetarisk mat, utan också om informationen är tydlig. Engelska restauranger är här en förebild, med menyer där det ofta framgår vad som är veganskt eller vegetariskt. Och egentligen ligger det i restaurangens eget intresse. Det marginella merjobb det innebär att göra tydliga menyer kan betala sig i form av fler matgäster.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 32 times, 20 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa