Mat och Klimat

TEMPLATE-2024-05

PlayFair Display 22
600 seminegrita
30 altura.

Insekter på menyn
i London

ELIMINAR ESTOS TEXTOS

DESKTOP

PT Serif 18
400 Normal
18 Altura linea
Relleno
60 Derecha
60 Izquierda

TABLET

PT Serif 18
400 Normal
18 Altura linea
Relleno
20 Derecha
20 Izquierda

MOBIL

PT Serif 16
400 Normal
16 Altura linea
Relleno
5 Derecha
5 Izquierda

Redan för ett kvartssekel tillbaka fanns insekter på menyn på exotiska Londonrestauranger. Men nu har också Europas första renodlade insektsrestaurang öppnat i den engelska huvudstaden, en restaurang där insekter alltså inte enbart är ett tillgängligt tillbehör vid sidan av, utan den grundingrediens som alla rätter baseras på. I Asien är insekter etablerad vardagsmat, men om restaurangen Yum Bug kommer att lyckas attrahera tillräckligt med europeiska matgäster återstår att se.

Globalt används mer än 2 000 olika insekter som människoföda, men det är bara i ungefär 120 av världens länder som matkulturen inkluderar insekter, och i Europa har insekter aldrig tidigare etablerats som basföda. Men ur klimat- och miljöskäl finns goda skäl till att även européer breddar menyn till att också inkludera insekter, enligt World Economic Forum. Detta då insekter ger likvärdiga proteiner till en bråkdel av den klimatpåverkan nötboskap orsakar, samtidigt som det tar väsentligt mindre arealer i anspråk, och därmed inte heller driver på avskogningen och därmed också utarmning av biologisk mångfald. 

Marknaden för ätbara insekter väntas explodera de närmaste åren, och inte bara av klimatskäl, utan också av hälsoskäl, då insekter är proteinrika samtidigt som de har låg fetthalt. Insekter innehåller upp till 35,2 gram protein per 100 gram, jämfört med upp till 20,6 gram för rött kött. Några av de insekter som anses vara allra bäst att äta är gräshoppor, fjärilslarver, termiter, bjärfisar och mjölmaskar.

Det har snart gått fyra år sedan det blev tillåtet att sälja insekter för konsumtion i Sverige. Och på en skola i Södertälje har insekterna redan hittat till menyn, där man bland annat gör tacofärsen av insektslarver, och utan protester från skoleleverna. Och som Mat & klimat rapporterat om tidigare har en mjölmaskindustri etablerats i Orsa. Än så länge i huvudsak för export, men med förhoppning att även nå hemmamarknaden.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 76 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa