Mat och Klimat

Nu
kommer
insekterna

Tycker du om denna artikel?

Otänkbart äckligt att äta, eller både gott, nyttigt och miljövänligt. Åsikterna om insekter är människoföda eller inte går vitt isär. Men faktum kvarstår: allt fler upptäcker insektsmaten.

I Orsa har mjölmasksfabriken Tebrito funnits sedan 2016. De fyra första åren var det inte ens tillåtet att använda insekter i livsmedel i Sverige, först 2020 gav EU grönt ljus åt insekter på den gemensamma marknaden och i oktober samma år kunde Livsmedelsverket godkänna sju arter för försäljning i Sverige. Men sedan dess har det gått snabbt, och EU-parlamentet har under hösten till och med klubbat en ny proteinstrategi där insektsmat lyfts fram som en viktig del. Från förbud till prioriterat på tre år får sägas vara snabbt marscherat.

I bland annat Danmark har insektsbaserade burgare snabbt blivit gångbara hos konsumenterna. I Sverige har intresset varit mer trevande, men nu börjar hämningarna släppa och på Tebrito räknar man med att behöva tiodubbla produktionen de kommande åren för att möta efterfrågan. Och det nymornade intresset kommer bland annat från vegetarianer, som fortsätter att vända ryggen åt kött från andra djur, men som samtidigt är öppna för att äta insektsbaserad mat.

Och tveklöst kan den som i övrigt är vegetarian utifrån ett klimatperspektiv äta insekter med gott samvete. Den totala livscykelanalysen visar att i jämförelse med nötkött släpper insektsproduktionen ut 1/50 så mycket koldioxidekvivalenter. Medan en ko måste äta 25 kilogram foder för att växa ett kilo behöver insekter i genomsnitt enbart äta 2 kilogram för att växa ett. Och det samtidigt som de kräver väldigt lite yta och äter sådant människor inte äter, som sedan omvandlas till för oss fullvärdiga proteiner.

På fabriken i Orsa serveras mjölmaskarna rester från bland annat ölbryggning och bioslam från massaindustrin. Företagets själva grundtanke är att inte producera särskilt foder åt insekterna, utan att ta till vara restprodukter. Och även insekternas restprodukt, spillningen, tas till vara och säljs som växtnäring. Just detta helhetstänk, att sälja mjölmaskens spillning som växtnäring, gjorde att företaget kunde utvecklas även under de år som insekter inte var godkända som livsmedel i Sverige.

Än så länge går Tebritos produkter i huvudsak på export, till bland annat de baltiska länderna. Men den långsiktiga trenden är tydlig: nu kommer insekterna också i Sverige. Målet är att nå en produktion på 200 ton insekter nästa år. Och man är inte ensamma om att tro på en insektsboom, researchföretaget Meticulous Research, förutspår en enorm tillväxt de närmaste åren.

 
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 69 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa