Mat och Klimat

Sverige behöver en proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad kost

Sverige behöver en proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad kost

Tycker du om denna artikel?

Färre infektionssjukdomar innebär besparingar och minskat lidande i Sverige. Zoonoser, som EEE och mpox, utgör aktuella hot mot folkhälsan och MRSA hos svenska grisar belyser spridningen av antibiotikaresistens. Covid-19-pandemin blottade Sveriges sårbarhet.

Vår köttkonsumtion har varit avgörande för uppkomsten av pandemier som spanska sjukan, Hong Kong-influensan, asiaten, kikhostan och svininfluensan. En ny, genomtänkt pandemistrategi med fokus på växtbaserad kost är nödvändig.

“Om alla hade varit vegetarianer kan vi fundera på hur många pandemier som hade uppstått. Väldigt få antagligen.” Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i Aftonbladet. Djurindustrin är grogrunden för nya pandemier. Den extrema trångboddheten och smutsen i dagens djurfabriker, där djuren står packade i sin egen avföring, skapar ideala förhållanden för virusmutation och spridning. En EU-studie visar att cirka 75 procent av nya mänskliga patogener de senaste trettio åren har sitt ursprung hos djur.

Antibiotikaresistens, ett av de största hoten mot global folkhälsa, är direkt kopplat till djurindustrin. Omkring 75 procent av världens antibiotika används i denna sektor, ofta i förebyggande syfte, vilket driver fram resistenta bakterier som kan spridas till människor. En ny rapport visar att antimikrobiella medel inom jordbruket globalt förväntas öka med 8 procent till 2030. WHO uppskattar att 5 miljoner människor årligen dör av antimikrobiell resistens.

En effektiv pandemistrategi förutsätter samarbete mellan regioner, kommuner och regering. Den bör omfatta växtbaserad kost i offentlig måltidsverksamhet, ekonomiska styrmedel som köttskatt och subventioner för hållbar växtbaserad produktion, samt lagstiftning som främjar alternativa proteinkällor, exempelvis cellodlade livsmedel.

Covid-19 har orsakat miljontals dödsfall världen över och orsakar än idag många dödsfall. Sverige står nu inför ett val: fortsätta på den nuvarande vägen med risk för fler pandemier och ökad antibiotikaresistens, eller anta en strategi som främjar växtbaserad kost och aktivt bekämpar zoonoser och resistens.

Genom att välja det senare alternativet skyddar Sverige sin egen befolkning och inspirerar andra länder att följa efter.

KÄLLOR

 Where is deadly mosquito virus EEE spreading in US? 5 states reporting cases
https://www.today.com/health/disease/eee-massachusetts-mosquito-virus-symptoms-rcna168193

Svenska mpox-fallet hamnade i världens fokus
https://www.lakemedelsvarlden.se/svenska-mpox-fallet-i-varldens-fokus/

MRSA påträffat hos gris i Sverige
https://www.svenskveterinartidning.se/mrsa-patraffat-hos-gris-i-sverige/

Professorn: Inga pandemier om alla hade varit vegetarianer
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9A1db/professorn-inga-pandemier-om-alla-hade-varit-vegetarianer

”75% of new human pathogens detected over the past three decades had originated in nonhuman animals”
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/695456/IPOL_STU(2021)695456_EN.pdf (sidan 10)

75 procent av antibiotikan till djur
https://www.worldanimalprotection.se/antibiotikaresistens#

”Antimicrobial resistance (AMR) is one of the top global public health and development threats. It is estimated that bacterial AMR was directly responsible for 1.27 million global deaths in 2019 and contributed to 4.95 million deaths”
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance

”Globally, antimicrobial usage was estimated at 99,502 tonnes (95% CI 68,535–198,052) in 2020 and is projected, based on current trends, to increase by 8.0% to 107,472 tonnes (95% CI: 75,927–202,661) by 2030.”
https://journals.plos.org/globalpublichealth/article?id=10.1371%2Fjournal.pgph.0001305&fbclid

 

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 39 times, 1 visit(s) today

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa