Mat och Klimat

En Hållbar Jul – För Klimatet, Miljön och Djuren

Julen är en tid för glädje, gemenskap och eftertanke. Men vad innebär egentligen hållbarhet i juletider för dig?

Vi står inför en tid där klimatförändringar, extremväder och miljöproblem ständigt påminner oss om vikten av att göra medvetna val. Många tänker kanske på hållbarhet när de väljer närproducerat, ekologiskt, eller försöker varva ner mitt i julstöket. Andra kanske väljer att avstå alkohol för att skapa en trygg och fridfull vit jul för barnen.

Men oavsett om vi firar med eller utan alkohol, är det en sak som ofta går oss obemärkt förbi: att vårt traditionella julfirande är allt annat än blodfritt.

En Blodröd Jul

För när vi sätter oss vid det traditionella julbordet fyllt med skinka, köttbullar, prinskorv och ägg, glömmer vi lätt bort en viktig detalj – djuren. De djur som är grunden för många av våra julrätter är för oss osynliga. Vi reflekterar sällan över att det råder allt annat än frid på jorden ur deras perspektiv.

Och hållbart? Nej, att föda upp djur för mänsklig konsumtion är en av de största klimatbovarna. En kött- och mejeribaserad kost bidrar till avskogning, vattenbrist och stora utsläpp av växthusgaser.

Nya Rekommendationer – Men Har Vi Lyssnat?

För över ett år sedan, den 20 juni 2023, släppte de nya nordiska näringsrekommendationerna en tydlig uppmaning: För vår hälsa, för klimatet och för miljön behöver vi äta mer växtbaserat. Livsmedelsverket slår fast att människor i alla åldrar kan må bra av en kost från växtriket. Trots detta verkar få vara redo att göra julbordet grönt – julens måsten ska ju vara med!

Men är det verkligen ett måste att fira livet med döden serverad på bordet?

Ett Nytt Grönt Julbord

Med lite nyfikenhet och vilja går det alldeles utmärkt att skapa ett växtbaserat julbord som är minst lika gott, om inte godare, än det traditionella. Växtbaserade alternativ kan spegla alla de klassiska smakerna: krämiga ”sillar”, saftiga ”köttbullar”, smakrika pastejer och gyllene ”revbensspjäll”.

Ett grönt julbord gör gott för kropp och själ – och lämnar plats för en äkta julfrid. En frid där vi firar med omtanke om klimatet, miljön och djuren.

För Vem Vill Fira Livet med Döden På Bordet?

Låt oss i år skapa en jul som vi kan känna stolthet över. En jul där hållbarhet inte bara är ett ord, utan en handling. För klimatet. För djuren. För oss själva.

 

Kavringssnittar med tofuskagen, vegansk Janssons frestelse och veganska köttbullar.
Kavringssnittar med tofuskagen, vegansk Janssons frestelse och veganska köttbullar.

 

 

JOHANNA MÅNSSON
JOHANNA MÅNSSON
MICHAELA STEADSON
MICHAELA STEADSON
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 107 times, 107 visit(s) today

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa